Ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ απένειμε στις πρυτανικές αρχές ΑΠΘ την Πιστοποίηση του Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔21/12/2019 - 17:13 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

«Αυτό που γίνεται σήμερα είναι επιστέγασμα μιας διαδρομής και μια καινούρια αρχή, δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή» , δήλωσε ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), καθηγητής Παντελής Κυπριανός, απονέμοντας σήμερα στις πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την Πιστοποίηση του Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας.

Συγκεκριμένα το ΑΠΘ πιστοποιήθηκε ως προς τη συμμόρφωσή του στις αρχές του Προτύπου Ποιότητας της ΑΔΙΠ και τις Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας (ESG) του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας την ανώτατη αξιολόγηση «Fully Compliant» («Πλήρης Συμμόρφωση»).

«Είναι επιστέγασμα μιας διαδικασίας, της δράσης ενός πανεπιστημίου που ξεκινά χρόνια πίσω και κορυφώνεται σήμερα με την πιστοποίηση του ιδρύματος. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το ιδρυτικό του κιόλας κείμενο είναι από αυτά που στοχεύει σε κάτι καινούριο –λέει μέσα στον νόμο ο Παπαναστασίου ότι αυτό το Πανεπιστήμιο είναι κάτι διαφορετικό από εκείνο που υπήρχε μέχρι τότε, συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη κλπ» , υπενθύμισε ο κ. Κυπριανός.

Η πιστοποίηση, όπως εξήγησε, «είναι πολύ σημαντική αλλά από εδώ και πέρα είναι η αρχή για μια διαδικασία να προχωρήσει να κάνει βήματα προς τα μπρος» , ενώ απαντώντας στην κριτική μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας ότι «η διαδικασία της πιστοποίησης και γενικότερα της αξιολόγησης έχει δύο στοιχεία, είναι γραφειοκρατική και έχει ένα είδος ελέγχου, είναι καταναγκαστική» επισήμανε: «Αν γίνονται αυτά όπως πρέπει νομίζω είναι διαδικασίες που επιτρέπουν στα πανεπιστήμια να βελτιώνονται διαρκώς και με αυτή την έννοια σήμερα είναι μια καλή αφορμή ώστε όταν προχωρήσουμε στην πιστοποίηση των 40 τμημάτων του ΑΠΘ, να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε βήματα προς τα μπρος, πώς μπορούν αυτά τα τμήματα να γίνουν ακόμη καλύτερα. Αυτός είναι ο στόχος και εκεί προσβλέπουμε» .

«Με αυτή την ύψιστη τιμή στο ΑΠΘ, την πιστοποίηση του εσωτερικού συστήματος διασφάλισης ποιότητας πλέον με βάση διεθνή στάνταρτς και όχι μόνο ελληνική φιλοσοφία και λογική, βρισκόμαστε στο σημείο, να λέμε ότι πιστοποιούμε όλο το φάσμα των λειτουργιών και δραστηριοτήτων του ιδρύματος» , επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου παραλαμβάνοντας το πιστοποιητικό, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες στο προηγούμενο πρυτανικό συμβούλιο και όσους εργάστηκαν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. «Είναι αυτονόητο ότι δεν είναι μόνο ο πρύτανης, είναι όλοι οι συνάδελφοι, όλο το διοικητικό προσωπικό που εμπλέκονται σε μια διαδικασία αριστείας, αξιοκρατίας, η οποία διαφοροποιεί το ένα ίδρυμα από το άλλο. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις δραστηριότητες αυτές που σχετίζονται με τη διαδικασία της πιστοποίησης και στα επιμέρους τμήματα για να καταδείξουμε αυτό τη διαφορά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αυτό που πάντα το Αριστοτέλειο έκανε και ήταν διαφορετικό από όλα τα άλλα, διαφορετικό στη λογική της έκτασης, στη λογική της στάσης απέναντι σε μείζονα ακαδημαϊκά θέματα. Για τον λόγο αυτό εμείς σήμερα δε φοβόμαστε τη σύγκριση, δε φοβόμαστε την αξιολόγηση, δε φοβόμαστε την αξιοκρατία και πραγματικά δεχόμαστε τη σύγκριση, να μπούμε στη διαδικασία της αξιολόγησης με μια τέτοια προσέγγιση η οποία να αναδεικνύει αυτό που γίνεται στο ΑΠΘ και γι’ αυτό ξεχωρίζουμε από πολλά νεοσύστατα ιδρύματα, νέα ιδρύματα που προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους μέσα από διαδικασίες που δε συνάδουν με μια ακαδημαϊκή λογική» , ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.

Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και πρόεδρος της ΜΟΔΙΠ – ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, επισήμανε πως πρόκειται για σημαντικότατη ακαδημαϊκή διάκριση. «Σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα που βρισκόμαστε σήμερα συνέβαλαν όλοι, από τους υπαλλήλους καθαριότητας και φύλαξης μέχρι τον πρύτανη διαχρονικά, ο καθένας έχει βάλει το λιθαράκι του σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία ενός μεγάλου και ιστορικού πανεπιστημίου και βέβαια ως νέα πρυτανική αρχή δεσμευόμαστε ότι αυτή την παρακαταθήκη που παραλάβαμε από τις προηγούμενες πρυτανικές αρχές θα τη συνεχίσουμε με ακόμη περισσότερο ζήλο και ενδιαφέρον προς όφελος της ποιότητας των σπουδών μας, που αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα του μεγαλύτερου πανεπιστημίου των Βαλκανίων και της χώρας» , υπογράμμισε ο κ. Κωβαίος. • Το ipaidia.gr στο google news

  Τελευταίες Ειδήσεις

  Ειδήσεις για πανελλήνιες 2020

     • ideascentral

   europalso