Ο Μπαξεβανάκης για τη συγχώνευση Παν. Πατρών – ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας: Τα 3 Τμήματα στο μηχανογραφικό 2019

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/05/2018 - 12:49 | Author: Newsroom Ipaidia

Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης, μετά τη συμπλήρωση ενάμιση χρόνου από την εποχή του ανασχηματισμού και της ευθύνης που του ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό. Σ΄ αυτήν, πραγματοποίησε ένα σύντομο απολογισμό, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που έχουν προκύψει στον εκπαιδευτικό κόσμο, από την τριτοβάθμια έως και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ στο τέλος εστίασε και στις ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να δώσει λύση σε κάθε πρόβλημα που έχει προκύψει.

Στην έναρξη της συνέντευξής του, ο κ. εστίασε αρχικά στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για δημιουργία τριών νέων του στο νομό , από τα οποία τα δυο θα εγκατασταθούν στον Πύργο και το τρίτο Αμαλιάδα…

Ο νέος χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία

Τελευταία εξέλιξη στο ζήτημα αποτελεί η συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής του Πανεπιστημίου με το Δυτικής Ελλάδας την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα ο κύκλος που θα καταλήξει στο νέο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό. Από το σημείο αυτό ξεκινάει και η σημαντική δουλειά του Υπουργείου, ώστε τα τμήματα που θα λειτουργήσουν το 2019 και θα ενταχθούν στο τη νέα σχολική περίοδο, να βρουν τους νέους φοιτητές σε συνθήκες στέγασης με τη σοβαρότητα που αρμόζει στο νομό . Ο κ. Μπαξεβανάκης υποστήριξε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία μεταξύ όλων των τοπικών φορέων, ώστε να προγραμματιστεί η ομαλή στέγαση των νέων τμημάτων και στις δυο πόλεις, εκφράζοντας όμως την προσωπική του εκτίμηση ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για ταυτόχρονη λειτουργία ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δεύτερο ζήτημα αποτέλεσε η στέγαση του ΤΕΙ Αμαλιάδας, όπου προωθήθηκε για υπογραφή η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε Υπουργείο και ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας για κατασκευή της εστίας και άλλων χώρων, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ.

Σε Ζαχάρω και Βάρδα τμήματα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης

Στον τομέα της Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, ιδρύθηκε στην Αμαλιάδα Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που θα καλύψει τις ανάγκες συμπολιτών μας χωρίς απολυτήριο Λυκείου και λειτουργεί ήδη από φέτος με εξαιρετική συμμετοχή. Γι’ αυτό, από το επόμενο σχολικό έτος υπογράφηκε απόφαση, ικανοποιώντας τα αιτήματα των δήμων Ζαχάρως και Ανδραβίδας-Κυλλήνης και από το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν τα νέα τμήματα σε Ζαχάρω και Βάρδα. Για τα τμήματα Πύργου και Αμαλιάδας, αναμένεται εντός Μαΐου να βγει πρόσληψη καθηγητών, με το Υπουργείο να αναμένεται να καλύψει τις οικονομικές τους απαιτήσεις.

Από φέτος λειτουργούν και στα Λεχαινά δυο ειδικότητες του Δημόσιου ΙΕΚ ως Παράρτημα αυτού της Αμαλιάδας, με το Υπουργείο Παιδείας να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ειδικότητα των συντηρητών γεωργικών μηχανημάτων λόγω πρωτογενούς. Όσον αφορά το αίτημα του Δήμου Ζαχάρως για τις κατασκηνώσεις του Υπουργείου Παιδείας στη Φιγαλεία και τη μακροχρόνια παραχώρηση τους στο δήμο, αναμένεται να ικανοποιηθεί και ήδη έχει υπάρξει θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Κατασκηνώσεων του Υπουργείου, ώστε να ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες η παραχώρησή τους. Έγκριση έλαβε και το κτηριακό πρόγραμμα για το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, που προβλέπει κατασκευή νέου σχολικού κτηρίου.

Στη σύνταξη μελέτης για αποκατάσταση και χρωματισμό των εγκαταστάσεων του 1ου ΕΠΑΛ προχώρησε ο δήμος Πύργου, με τον κ. Σκαρτσιάρη να παραδίδει τη μελέτη και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει προγραμματική σύμβαση ώστε να εκτελέσει η τεχνική υπηρεσία του υπουργείου το έργο και αυτή του δήμου να επιβλέπει, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόβλημα στέγασης του 1ου Λυκείου για το οποίο ο δήμος πρέπει να λύσει το πρόβλημα με την αγορασμένη έκταση που καθυστερεί όλο το έργο αλλά και σε χώρους όπως το παλαιό Νοσοκομείο και κτήρια στη Βαρβάσαινα που μπορούν να μεταλλαχτούν σε σχολικές μονάδες αλλά χρειάζονται ειδική μελέτη.

Στα «σκαριά» πρόγραμμα για το δημοτικό σχολείο Ολυμπίας

Στα «σκαριά» είναι και η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ υπουργείου και δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά 13 σχολεία πανελλαδικά, στα οποία εντάσσεται το Δημοτικό Σχολείο της περιοχής για αποκατάσταση του προαύλιου χώρου. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 50.000 ευρώ που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι προκειμένου να παραδοθεί τη νέα σχολική χρονιά, ενώ την επόμενη χρονιά υπάρχει πεποίθηση για ένταξη περισσότερων σχολείων. Για το Γυμνάσιο Πελοπίου, είναι ήδη υπογεγραμμένη η προγραμματική σύμβαση για αποκατάσταση των αθλητικών υποδομών, όπου θα παραδοθεί με τη νέα σχολική χρονιά. Άξιο αναφοράς είναι το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, στο οποίο καθημερινά χορηγούνται 2.500 μερίδες φαγητού σε 42 σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και που από τη νέα χρονιά θα αυξηθούν στις 3.500 μερίδες.

Έγκριση από το Υπουργείο έλαβαν ακόμα τα σχολεία, που θα χρηματοδοτηθούν με 25.000 ευρώ για αγορά νέου εξοπλισμού ύστερα από αρκετά χρόνια. Στο ζήτημα που έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό με την υποχρεωτική εκπαίδευση σε νηπιαγωγεία, ο κ. Μπαξεβανάκης υποστήριξε πως την επόμενη χρονιά θα ισχύσει ότι και τη φετινή και τα Voucher θα συνεχιστούν, με το σχέδιο της υποχρεωτικότητας να μην λαμβάνει σάρκα και οστά και να μπαίνει σε πλάνο τριετίας όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, αφού οι δήμοι δεν μπορούν τελικά να καλύψουν τις απαιτήσεις του Υπουργείου.

«Η τελική φάση των σχολικών πρωταθλημάτων για το βόλεϊ πραγματοποιήθηκε πέρυσι στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. Φέτος, με μεθοδευμένες κινήσεις επιτεύχθηκε η πραγματοποίηση της τελικής φάσης των σχολικών πρωταθλημάτων μπάσκετ αυτή την εβδομάδα στους ίδιους δήμους, αξιοποιώντας την ανακήρυξη της Αρχαίας Ολυμπίας φέτος ως Ευρωπαϊκή πόλη πολιτισμού», τόνισε ο κ. Μπαξεβανάκης για τις αθλητικές δράσεις στο νομό.

Εξελίξεις στο θέμα λειτουργίας του Κολυμβητηρίου Πύργου

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν και ορισμένες δράσεις που αφορούν αθλητικές υποδομές του νομού σε συνεργασία με το συστεγαζόμενο και συνεργαζόμενο υφυπουργείο Αθλητισμού. Συγκεκριμένα, υπάρχει χρηματοδότηση για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου Πύργου, όπου τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ενημέρωση του δήμου για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα κάνει αποδοχή χρηματοδότησης της τάξεως των 265.000 ευρώ και στη συνέχεια θα προκηρυχτεί το έργο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε σύντομα να ξεκινήσουν οι εργασίες. Ακόμα, εντάχθηκαν δύο έργα στο νέο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων του Υπουργείου Αθλητισμού. Το πρώτο είναι ύψους 97.000 και αφορά το δημοτικό στάδιο της Αμαλιάδας, με την εγκατάσταση και επισκευή μεταλλικού στεγάστρου στις εξέδρες και δεύτερο είναι η βελτίωση του αθλητικού κέντρου στην Αρχαία Ολυμπία με προϋπολογισμό 74.000 ευρώ. Το τελευταίο μεγάλο έργο, αφορά τον εξοπλισμό των εργαστηρίων σχολείων αφενός σε ψηφιακό εξοπλισμό και αφετέρου τον εξοπλισμό των εργαστηρίων των ΕΠΑΛ. Στον κατάλογο των περιφερειών που συμμετείχαν απουσίαζε αυτή της Δυτικής Ελλάδας, αλλά μετά από συζήτηση με τον κ. Κατσιφάρα υπήρξε συμφωνία και αναμένεται να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο πρόγραμμα, που θα φτάσει τα 4 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια πρόσκληση ή αντίστοιχη, θα υπάρξει ακόμα μια που θα αφορά προϋπολογισμό ύψους 6 εκατ. ευρώ για κατασκευή νέων σχολικών μονάδων στην περιφέρεια, όπου ελπίζουμε ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης να είναι έτοιμος με τη μελέτη του προκειμένου να ενταχθεί η κατασκευή του δημοτικού σχολείου Ν. Μανωλάδας στο πρόγραμμα, σύμφωνα με το patrisnews.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso