Δείτε από 27.55 και εξής

«Δεν θα καταργηθούν τα θρησκευτικά στα σχολεία, αλλά θα αλλάξουν» διευκρίνισε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης.
Είναι το μοναδικό μη βασικό μάθημα, που διδάσκεται από την Τρίτη Δημοτικού, ως την Τρίτη Λυκείου διευκρίνισε ο υπουργός Παιδείας.
Πρόσθεσε ότι πρόκειται είναι «κωμωδία αυτό που λέγεται περί κατάργησης» αντίθετα αναμορφώνεται. «Δεν θέλουμε να είναι ένα ομολογιακό μάθημα», ούτε «παπαγαλία», ούτε «ώρα του παιδιού στα σχολεία.
Στόχος σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας είναι να αποκτήσει το μάθημα των θρησκευτικών να αποκτήσει μια «μορφωτική ουσιαστική υπόσταση». Να συνάδει με «μια προσπάθεια διαμόρφωσης δημοκρατικών και ηθικών αξιών για τα παιδιά στο σχολείο». Όπως εξήγησε ο κ. Φίλης δίνεται έμφαση στην πολιτιστική πλευρά της θρησκείας αλλά και επιχειρείται ένα άνοιγμα σε άλλες θρησκείες.
«Εδώ έχουμε μετανάστες, γίνονται πόλεμοι για θρησκευτικούς λόγους, δεν γίνεται οι νέοι άνθρωποι να μην κατανοούν τι γίνεται γύρω τους» πρόσθεσε εξηγώντας ότι ήρθε η ώρα να τεθεί σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα, που εφαρμόζεται εδώ και 2 χρόνια.
«Την απόφαση θα λάβει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» δήλωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «ακούμε τι λέει η Εκκλησία, ακούμε τι λένε και μερικοί τζιχαντιστές ιερωμένοι», αλλά η απόφαση είναι της Πολιτείας, γιατί το σχολείο είναι κοσμικό.
Ρόλος του σχολείου είναι η μάθηση, όχι τα κηρύγματα
Οι εκκλησιαστικοί φορείς μπορούν να πηγαίνουν στα σχολεία όπως και συγγραφείς και άλλοι κοινωνικοί φορείς, εκτός διδακτικής ώρας και εκτός σχολικού προγράμματος ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας. «Δεν θα μπαίνουν στα μαθήματα για να επιτηρούν τους καθηγητές και να βγάζουν κηρύγματα. Τα κηρύγματα είναι στην Εκκλησία. Ο ρόλος του σχολείου είναι η μάθηση».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν συνάδει με την έννοια του «ανοικτού σχολείου» τα κηρύγματα. «Δεν μπορούν να μπαίνουν ιερωμένοι που θα αμφισβητούν χωρίς αντίλογο την θεωρία του Δαρβίνου για την εξέλιξη. Εκεί στηρίζεται το σχολείο, δεν θα μπαίνει ένας ιερωμένος να λέει άλλα πράγματα». «Ο ρόλος του σχολείου είναι η μάθηση και όχι τα κηρύγματα».
Εκτίμησε τέλος, ότι δεν θα υπάρξει απεργία εκπαιδευτικών μέσα στις πανελλαδικές. «Κατανοώ την ανάγκη την πίεση για εργασία των αδιόριστων καθηγητών, αλλά οι προσλήψεις στην εκπαίδευση θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ για μόνιμο προσωπικό, σε ανοιχτό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς και οπωσδήποτε πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα των αναπληρωτών καθηγητών. Στο θέμα της Παιδείας θα έχουμε αύξηση των δημοσίων δαπανών και όχι μείωση επεσήμανε κλείνοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου θα έπεφτε στο 1,9 η δαπάνη για την εκπαίδευση.
Για άλλη μια φορά τόνισε ότι «δεν θα αλλάξει τίποτα για το ολοήμερο φέτος, αντίθετα θα βελτιωθεί». Είναι ουσιαστική η αναβάθμιση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου.
«Πουθενά δεν θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο σε καμιά περιοχή της χώρας». Ανεβάζουμε το μίνιμουμ από 7 σε 14 για να συμπεριληφθούν και τα προνήπια στο νηπιαγωγείο δηλαδή τα παιδιά από 5-7 χρονών.