Μητσοτάκης: Θα ασχοληθώ προσωπικά ώστε το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών να γίνει από τα καλύτερα της Ευρώπης

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔27/02/2018 - 00:09 | Author: Newsroom Ipaidia

Οι ψήφοι και όχι το πραγματικό ενδιαφέρον για ουσιαστική τεχνολογία παιδεία, είναι ο στόχος της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο για το και την επικείμενη ίδρυσή του σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην Ολομέλεια.

Αν και η ΝΔ ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα πρότυπο πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών, που μπορεί να γίνει ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Ξεχωριστή στιγμή της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ είναι η στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα ασχοληθεί προσωπικά γι΄αυτό, δηλαδή για ένα πανεπιστήμιο από τα καλύτερα της Ευρώπης και για να γίνει η υποβαθμισμένη Δυτική Αττική μήτρα νέων ιδεών και τεχνολογιών, με επίκεντρο το νέο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών.
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αυτή η επιλογή ως προς την κεντρική της σύλληψη, τη μεγάλη της ιδέα, αποτελεί μια επιλογή που κινείται στη σωστή κατεύθυνση, διότι αναγνωρίζει ότι πολλά τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά είναι ήδη επί της ουσίας τμήματα πανεπιστημιακά, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι τα δύο αυτά ΤΕΙ είναι δύο εξαιρετικά ιδρύματα που αποσπούν, όχι μόνο υψηλές βαθμολογίες στις αξιολογήσεις που γίνονται αλλά κυρίως επιβραβεύονται οι απόφοιτοί τους από την ίδια την αγορά εργασίας, και βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά από όσο οι απόφοιτοι πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το εγχείρημα της κυβέρνησης κινείται στη λογική της συγχώνευσης δομών, μια επιλογή η οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει στον εξορθολογισμό και στη βελτίωση της λειτουργίας του νέου συγχωνευμένου ιδρύματος.

Αν αυτή η επιλογή οδηγούσε πραγματικά στην αναβάθμιση των εφαρμοσμένων επιστημών στη Δ. Αττική θα ωφελούσε σημαντικά μια περιοχή του Λεκανοπεδίου η οποία θα μπορούσε να απορροφήσει τεχνογνωσία που το πανεπιστήμιο Δ. Αττικής μπορεί να παράγει, είπε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ για να σημειώσει ότι ως προς την αρχική της σύλληψη, η πρωτοβουλία είναι κατ΄αρχάς θετική.
Ταυτόχρονα όμως ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπονομεύει την ιδέα του πανεπιστημίου εφαρμοσμένων επιστημών διότι αναλαμβάνει μια αποσπασματική πρωτοβουλία, μια πρωτοβουλία η οποία δεν εντάσσεται σε κανένα συνολικό σχέδιο εξορθολογισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σύνδεσής της με την αγορά εργασίας. Ανέφερε ειδικότερα ότι η νομοθέτηση γίνεται πρόχειρα και βιαστικά, χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς καμία μελέτη και σχέδιο, όπως δεν έχει υπάρξει κανένα σχέδιο για τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει την ίδρυση νέων σχολών», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στην εξαγγελία για την ίδρυση 4ης νομικής σχολής στο πανεπιστήμιο της Πάτρας. «Αναρωτιέμαι όλες αυτές οι εξαγγελίες είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού; κάποιας μελέτης που να έχει καταλήξει ότι σήμερα χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερους αποφοίτους νομικών σχολών και αυτοί οι απόφοιτοι είναι καλύτερο να αποφοιτούν από την Πάτρα και όχι από κάποιο άλλο ίδρυμα;» είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι έχουμε ήδη πολλούς άνεργους δικηγόρους που δύσκολα τα βγάζουν πέρα.
«Με ποιο κριτήριο προχωράτε και πως συνδέετε τελικά τον αριθμό των αποφοίτων με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας;», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σήμερα κάνει μια εξαγγελία σε ένα τοπικό ακροατήριο για να εισπράξει ένα χειροκρότημα από την τοπική κοινωνία την οποία εθίζει στην ιδέα ότι μπορούμε να προσθέτουμε σχολές και τμήματα μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν τοπικές απαιτήσεις.

«Δεν έχετε σχέδιο. Τρέχετε να προλάβετε τα μηχανογραφικά διότι ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε για φέτος τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής«, είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο είναι γραμμένο στο πόδι και έχει πάει στη Βουλή για να μαζέψει ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στην ενοποίηση των δύο ΤΕΙ, είπε ότι δεν έχει εκπληρωθεί κανένα κριτήριο και η κυβέρνηση εμμένει σε μια υπουργοκεντρική διαδικασία που απαξιώνει το αυτοδιοίκητο των ΤΕΙ αλλά αγνοεί και την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Εκπαίδευση η οποία δεν συνεισέφερε την τεχνογνωσία της και την άποψή της στο νομοσχέδιο.

Είναι ξεκάθαρο πως όταν γράφατε το νομοσχέδιο δεν είχατε κατά νου την πραγματική αναβάθμιση της τεχνολογικής παιδείας και γι΄αυτό συγχωνεύετε τα δύο ΤΕΙ αλλά καμία αναφορά δεν κάνετε στα υπόλοιπα ΤΕΙ της χώρας, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ λέγοντας ότι δεν υπάρχει συγκροτημένος σχεδιασμός για την προώθηση των Εφαρμοσμένων Επιστημών στη χώρα μας.

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι μια χαμένη ευκαιρία που θυσιάζεται στο βωμό του εύκολου λαϊκισμού. Γιατί οι πολιτικές σας, συνολικά στην Παιδεία, είναι ένα μείγμα ιδεοληψιών και ανικανότητας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι οι εφαρμοσμένες επιστήμες προϋποθέτουν από την ίδια τους τη φύση, σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά.
Για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν για την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα χρειαστούν και συγχωνεύσεις και αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και καινούργιες ειδικότητες και μεταβολές στα επαγγελματικά δικαιώματα. Κεντρικό ζήτημα είναι όμως η ουσιαστική ενίσχυση της Τεχνολογικής Ανώτατης Εκπαίδευσης με προγράμματα σπουδών προσανατολισμένα στην πρακτική εφαρμογή σε όλα τα γνωστικά πεδία.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε ότι η ευκαιρία που αφήνει η κυβέρνηση να πάει χαμένη είναι η δημιουργία ενός Πρότυπου Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών στη Δυτική Αττική, ενός Πανεπιστημίου το οποίο μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να γίνει πρότυπο για όλη την περιοχή των Βαλκανίων, να γίνει ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Ένα πανεπιστήμιο που θα περιλαμβάνει σχολές και τμήματα με προσανατολισμό αποκλειστικά σε μια δυναμικά μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας, με ειδικότητες, που πραγματικά έχει ανάγκη, όχι μόνο η αγορά του σήμερα, αλλά κυρίως η αγορά του αύριο, όπως αυτή διαμορφώνεται ταχύτατα.

«Πολλοί εργοδότες μας λένε σε έρευνες κοινής γνώμης που γίνονται ότι παρά το γεγονός ότι η ανεργία είναι στο 20%, δυσκολεύονται σήμερα να βρουν εργαζόμενους με τις κατάλληλες δεξιότητες. Κινδυνεύουμε, δηλαδή, σύντομα να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου η ελληνική οικονομία να μπορεί να αναπτύσσεται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και να μην έχουμε το έμψυχο δυναμικό για να στελεχώσουμε τις νέες δουλειές, οι οποίες όλοι ελπίζουμε ότι θα δημιουργούνται και θα οδηγήσουν τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ και «αυτό είναι μια πρόκληση που δεν αντιμετωπίζεται με απλές συγχωνεύσεις και μετονομασίες τμημάτων».
Η «επανάσταση ιδεών» και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

«Το νέο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, το οποίο εγώ τουλάχιστον έχω στο μυαλό μου, αυτό το οποίο θα αποκαλούσαν οι αγγλοσάξονες University of Applied Sciences, δίνει μεγάλο βάρος στα εργαστηριακά μαθήματα. Αλλά και στην πρακτική άσκηση στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Όπως ήδη γίνεται σε μεγάλο βαθμό στα Τ.Ε.Ι. Δίνει έμφαση στην εφαρμοσμένη έρευνα, όχι τόσο στη θεωρητική, στη βασική έρευνα, η οποία γίνεται για τις επιχειρήσεις με τις επιχειρήσεις. Δίνει έμφαση στην πρακτική εκπαίδευση. Και βέβαια διασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία καθορίζονται περισσότερο από την αγορά και από τις επαγγελματικές οργανώσεις και λιγότερο από το υπουργείο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο οποίος ακόμη τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι πλήρως συνδεδεμένο με τον κόσμο των επιχειρήσεων και την πραγματικότητα της αγοράς. «Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μπορεί και πρέπει να έχει σημαντικό, ηγετικό ρόλο στη διερεύνηση, επίλυση σημαντικότατων τεχνικών θεμάτων, που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής«, είπε και ο πρόεδρος της ΝΔ.

Και συνέχισε: «Το όραμα μου θα ήταν να γίνει η υποβαθμισμένη Δυτική Αττική μήτρα νέων ιδεών και τεχνολογιών, με επίκεντρο το νέο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών. Ένα πραγματικό οικοσύστημα από ερευνητές, φοιτητές, επιχειρηματίες, πλήρως εναρμονισμένο με τις σύγχρονες, παγκόσμιες τάσεις της εφαρμοσμένης επιστήμης. Αυτό θέλουν οι φοιτητές, αυτό θέλουν και οι καθηγητές -οι περισσότεροι τουλάχιστον- και σίγουρα αυτό αποζητά και η ίδια η κοινωνία. Μια επανάσταση ιδεών, ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο, που θα αντικαταστήσει τα σημερινά Τ.Ε.Ι. και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την τεχνολογική εκπαίδευση στη χώρα«.
Η προσωπική δέσμευση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

«Η δική μας πολιτική είναι μία πολιτική η οποία είναι υπεύθυνη και μακρόπνοη. Δεν είναι ψηφοθηρική και πελατειακή. Είναι κρίμα που η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι γεμάτη προχειρότητες και δεν θα μπορέσει τελικά να οδηγήσει στην υλοποίηση αυτού του ονείρου για ένα πραγματικό πρότυπο πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών, όπως τουλάχιστον εγώ το οραματίζομαι και όπως με πολύ αδρές γραμμές σας το παρουσίασα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε όμως πως ως κυβέρνηση το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που έστω και με αυτό τρόπο ιδρύεται σήμερα, θα ακολουθήσει τελικά το δρόμο που πραγματικά του αξίζει.

«Θα ασχοληθώ προσωπικά ώστε να γίνει το καλύτερο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της χώρας και – γιατί όχι; – ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Το οφείλουμε σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια την αδιαφορία της Πολιτείας. Και για την οποία ένα ισχυρό πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων Επιστημών πρέπει να αποτελεί όχι μόνο φάρο ανάπτυξης αλλά και πυλώνα τοπικής υπερηφάνειας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Loading...


  • europalso   ideascentral