Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα συναντήθηκε στο Υπουργείο με τον κ. Κώστα Γιαννόπουλο, με τη διπλή του ιδιότητα, ως Προέδρου του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», αλλά και ως -για τέταρτη συνεχόμενη θητεία- Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του – ΕΑΝ European Antibullying Network.

Η κ. Μακρή συζήτησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού για τις δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης παιδιών και ενηλίκων ως προς το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, που υλοποιεί το Δίκτυο. Στόχος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, που σήμερα αποτελείται από 21 φορείς – μέλη από 14 ευρωπαϊκές χώρες, είναι να παρακολουθεί και να επηρεάζει τις πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό στην Ευρώπη.

Η Υφυπουργός συνεχάρη τον κ. Γιαννόπουλο για την πρωτοβουλία του ελληνικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να συντονίζει δράσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού, αναπτύσσοντας συνεργασίες σε όλη την Ευρώπη. Η πρωτοβουλία αυτή οδήγησε το 2014 στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού.

Η Υφυπουργός ανέφερε σχετικά:

«Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα συχνό φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας και αναφέρεται στην επιθετική συμπεριφορά μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών, που λαμβάνει τη μορφή λεκτικής, κοινωνικής, σωματικής ή ηλεκτρονικής βίας και εκφοβισμού. Η προστασία κάθε παιδιού και η προάσπιση της παιδικής ευημερίας, σφαιρικά και πολυδιάστατα, είναι ευθύνη και χρέος όλων μας. Ο ρόλος του σχολικού περιβάλλοντος, στενού και ευρύτερου, είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση περιστατικών, που μπορεί να προβληματίσουν και να πληγώσουν τα παιδιά. Τα περιστατικά αυτά δεν πρέπει να υποβαθμίζονται ή να αποσιωπούνται.

Μέσα από την ανάπτυξη βασικών κοινωνικών δεξιοτήτων απέναντι σε κινδύνους, όπως η κακοποίηση, η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός, προετοιμάζουμε τα παιδιά για να κοιτάξουν με θάρρος τη ζωή. Μέσα από οργανωμένες, διαδραστικές και βιωματικές πρωτοβουλίες και με τη στήριξη εκπαιδευτικών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, μπορούμε να προλάβουμε, να αντιμετωπίσουμε και να απαλύνουμε τον πόνο των παιδιών. Και να τα βοηθήσουμε ουσιαστικά και άμεσα να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, να θωρακιστούν απέναντι στους κινδύνους και να ενημερωθούν για το πού και πώς μπορούν να ζητήσουν βοήθεια.

Θέλουμε να βλέπουμε το φωτεινό χαμόγελο όλων των παιδιών ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους. Ευχαριστούμε, στηρίζουμε έμπρακτα και ενισχύουμε τις πρωτοβουλίες του κου Γιαννόπουλου, που έχουν στο επίκεντρο τα δικαιώματα των παιδιών».