Κορωνοϊός: Κλείσιμο σχολείων και επιπτώσεις

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔08/03/2020 - 11:02 | Author: Newsroom Ipaidia

Στις περιπτώσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που σχετίζονται με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου , ήδη λαμβάνονται αποφάσεις για αναστολή της λειτουργίας τους, ενώ για πολλά σχολεία ανά τη χώρα οι περιφέρειες και οι δήμοι μόνο με την υποψία κρούσματος προχωρούν σε απολυμάνσεις και αναστολή λειτουργίας.

Εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη απόφαση χαρακτηρίζουν το συνολικό κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων, ως μέτρο αποφυγής της εξάπλωσης του νέου , οι ειδικοί επιστήμονες.

Ο προβληματισμός των ειδικών έχει να κάνει με το τεράστιο κοινωνικοοικονομικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης αλλά και το επιστημονικά αβέβαιο κόστος. Αλλωστε, στη σημερινή παγκόσμια κρίση με τον κορωνοϊό, καθολικό κλείσιμο των σχολείων έχουν αποφασίσει μόλις 14 χώρες εκ των οποίων μόνο μία ευρωπαϊκή (Ιταλία).

Χθες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την τοποθέτησή του στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ε.Ε. για τον κορωνοϊό, τόνιζε την ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών όχι μόνο σε επιστημονικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Πρότεινε την ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας του Ευρωπαϊκού Κέντρου και Πρόληψης Νοσημάτων με τα πολιτικά μέτρα στα οποία προχωράει κάθε χώρα (μεταξύ αυτών και οι περιορισμοί στις συναθροίσεις κοινού).

Πάντως, κατά τους ειδικούς, το ως μέτρο περιορισμού εξάπλωσης της νόσου έχει εξετασθεί μόνο για την περίπτωση της γρίπης –και μάλιστα στην αρχή της επιδημίας–, η οποία σε αντίθεση με τον κορωνοϊό που είναι σχεδόν ασυμπτωματικός στα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και στις μικρές ηλικίες. Από την άλλη, το κόστος για την οικογένεια και τους εργαζόμενους γονείς από το κλείσιμο των σχολείων είναι μεγάλο, ειδικά εάν ισχύσει το «επικρατέστερο» σενάριο για την εξέλιξη της νόσου στη χώρα μας, που θέλει την επιδημία να ξεκινάει σε δύο εβδομάδες και να διαρκεί έως τον Μάιο. Αυτό σημαίνει και τουλάχιστον δύο μήνες με παιδιά στο σπίτι αλλά και απώλεια μαθημάτων με σοβαρές επιπτώσεις ενόψει και των .

Εντονη είναι και η συζήτηση σχετικά με την παρουσία των πιστών στην εκκλησία ειδικά την περίοδο αυτή. Κατά τους ειδικούς, είναι ατομική ευθύνη για όποιον έχει συμπτώματα γρίπης όπως βήχα, καταρροή και πυρετό να μην πάει στην εκκλησία. Για την απουσία οδηγιών σχετικά με το θέμα από το υπουργείο Υγείας, η απάντηση είναι ότι είναι ευθύνη της εκκλησίας να λάβει αποφάσεις για την προστασία των πιστών.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες διοργανώσεις αναβάλλονται και στη χώρα μας, ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εξέδωσε σύσταση προς τις ιατρικές εταιρείες για αναβολή διεξαγωγής συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων για τους δύο προσεχείς μήνες.

Σε επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και το υπουργείο Υγείας είναι και το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη λειτουργία των δικαστηρίων. Το υπ. Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι εφόσον παραστεί ανάγκη, θα ενεργήσει με βάση τις οδηγίες της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Στο μεταξύ σύσκεψη για το πρόβλημα του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης στον τομέα της δημόσιας υγείας. Παράλληλα εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις στην οικονομία.

Από το υπουργείο Υγείας ύστερα από συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής θα αποφασιστούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε χώρους δημοσίων συναθροίσεων. Θα εξεταστεί επίσης πότε και ποιες σχολικές μονάδες πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους. Οι σχετικές ανακοινώσεις για τις σχολικές μονάδες θα γίνουν αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή σύσκεψη, συζητήθηκαν μέτρα ελάφρυνσης εταιρειών και κλάδων που πλήττονται από τους αναγκαστικούς περιορισμούς που επιβάλλει η πολιτεία (π.χ κλείσιμο καταστημάτων) με αναστολή καταβολής ΦΠΑ, φόρων και εισφορών.

Επίσης, συζητήθηκαν ενέσεις ρευστότητας, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω κορωνοϊού.

Πέρα από αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζει καταλόγο με τις δαπάνες που θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο οποίος θα υποβληθεί σε επόμενο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου αυτές να αφαιρεθούν από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2020.

Τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα συγκεκριμενοποιήσουν και θα ανακοινώσουν από κοινού τη Δευτέρα, μέτρα για τους τομείς της Οικονομίας και τις περιοχές που πλήττονται από τη λήψη των κυβερνητικών περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Στη σύσκεψη μετείχαν, ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, Α. Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτ. Τσιόδρας.

Με πληροφορίες από Καθημερινή και ΑΠΕ

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: