: Τι θα ισχύσει με τα πρωτόκολλα στα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας, κ. Κεραμέως.

Πλέον στόχος είναι τα πρωτόκολλα στα να συμβαδίσουν με την γενικότερη στάση της κοινωνίας απέναντι στον ιό.

«Με τα ηπιότερα δυνατά μέσα γιατί πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα» θα ανοίξουν τα σχολεία τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η κ.Κεραμέως μιλώντας στο Open αναφορικά για τα πρωτόκολλα ή τη διενέργεια self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς τόνισε πως «πάμε σε όσο το δυνατόν μια πιο κανονική σχολική χρονιά» καθώς «έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου γιατί αυτό σε αυτή τη φάση δεν αποδίδει καθώς έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Ακόμη αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση 25.000 μόνιμων στην εκπαίδευση, καθώς «από το 2008 έως το 2020 δεν είχε διοριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός» αλλά και στην διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων, λέγοντας ότι το 50% θα σχολάει στις 17:30 «αφενός για να ενισχυθεί η δημόσια εκπαίδευση και αφετέρου για να φέρει πιο κοντά το ωράριο των σχολείων με το ωράριο της εργασίας».

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση των ειδικών για να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις αναφορικά με τη χρήση μάσκας καθώς και για τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τα συμβαδίζουν με την κοινωνία

Αυτή η στάση συνοψίζεται σε τρεις όρους. Συστάσεις, μέτρα αυτοπροστασίας, απομόνωση.

Η φιλοσοφία λοιπόν των δύο υπουργείων, Υγείας και Παιδείας, που αναμένεται να συνεδριάσουν αυτή την εβδομάδα για τα σχολεία, θα κινηθεί γύρω από αυτούς τους τρεις άξονες.

Στόχος είναι δηλαδή να μην υπάρχουν μέτρα υποχρεωτικότητας, αλλά να υπάρχει σύσταση ώστε οι μαθητές να φορούν τις μάσκες τους, να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας και να απομονώνονται αμέσως σε περίπτωση που εμφανίσουν κάποιο σύμπτωμα.

Οι δηλώσεις άλλωστε των δύο αρμόδιων υπουργών κινούνται στην ίδια κλίμακα, προβάλλοντας ως βασικό μότο την κανονικότητα στα σχολεία.

«Πάμε σε όσο το δυνατόν σε μια πιο κανονική σχολική χρονιά, έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου γιατί αυτό σε αυτή τη φάση δεν αποδίδει καθώς έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού», ανέφερε σήμερα στο Open η υπουργός Παιδείας, ενώ από την πλευρά του ο υπ. Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε αναφέρει πως η λογική στα σχολεία θα είναι να πάμε σε ήπιους περιορισμούς.
Αποφάσεις αυτή την εβδομάδα

Εκτός από τη γενικότερη φιλοσοφία, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε εκτενέστερα στην περίπτωση κρούσματος σε τάξη.

«Σε περίπτωση που κάποιο παιδί βρεθεί θετικό στον κοροναϊό, «η Πολιτεία έχει μέτρα για όποιον νοσήσει, που είναι καραντίνα πέντε ημερών και μετά έξοδος με μάσκα. Εκεί κινούμαστε και εμείς. Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι συνέβη σε όλη την κοινωνία», είπε η υπουργός.

Είναι σαφές πως παρά το γεγονός πως τα υγειονομικά μέτρα στα σχολεία δεν έχουν παρθεί, σκοπός είναι να υπάρχουν «ήπια μέτρα», τα οποία θα παραπέμπουν ουσιαστικά περισσότερο σε συστάσεις.

Τέλος οι μάσκες στα σχολεία και από τους ειδικούς

Την ίδια άποψη εκφράζουν άλλωστε και αρκετοί Έλληνες ειδικοί και μέλης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, είχε αναφέρει πως η προσωπική της εκτίμηση είναι πως δεν θα υπάρξουν υποχρεωτικά μέτρα στα σχολεία.

«Βρισκόμαστε σε άλλη φάση της πανδημίας. Η γνώμη μου είναι και αυτό βλέπουμε ήδη να συμβαίνει στις περισσότερες χώρες, πως το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να γίνει χωρίς την απαίτηση test ή μάσκας», ανέφερε η καθηγήτρια μιλώντας στο in.

Την ίδια άποψη εξέφρασε στο MEGA και ο καθηγητής επιδημιολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το άνοιγμα θα γίνει χωρίς μάσκες.

«Ωστόσο πρέπει να υπάρχει ένας αστερίσκος. Αν ένας εκπαιδευτικός ανήκει σε ευπαθή ομάδα, δεν του απαγορεύει κανείς να φοράει. Αν σε μια περιοχή της χώρας υπάρχει τοπική έξαρση, θα μπορούσε κανείς να συστήσει να υπάρχουν μάσκες. Θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα».