Υποστήριξη του ΥΠ.Π.Ε.Θ. στο έργο του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔29/06/2016 - 21:35 | Author: Newsroom Ipaidia

29-06-16 Υποστήριξη του ΥΠ.Π.Ε.Θ. στο έργο του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας

Ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης πήρε μέρος σήμερα στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» του «Ιδρύματος Ωνάση» με αφορμή την ετήσια δημόσια παρουσίαση του Διεθνούς Πανεπιστήμιου της Ελλάδας.

«Η παρουσία μας εδώ σήμερα είναι η έκφραση της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και της ελληνικής Πολιτείας προς το έργο το οποίο έχει επιτελέσει το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας σε σύντομο χρονικό διάστημα» τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι το έργο του εν λόγω πανεπιστημίου έχει μια έντονη σηματοδότηση: «Την εξωστρέφεια που είναι αναγκαία για ολόκληρη την εκπαίδευση και ιδιαίτερα την τριτοβάθμια. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο έχει κατορθώσει να προσελκύσει στη Ελλάδα φοιτητές από το εξωτερικό, που θέλουν να σπουδάσουν γνωστικά αντικείμενα λόγω του επιστημονικού δυναμικού και της παράδοσης που διαθέτει η χώρα μας. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε μία φάση που χρειάζεται την έμπρακτη βοήθεια της πολιτείας. Για το λόγο αυτό ενισχύουμε τη στελέχωσή του και σε συνεννόηση με τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου θα προχωρήσουμε φέτος σε 8 αποσπάσεις διοικητικών υπαλλήλων. Πρέπει επίσης να δοθεί η δυνατότητα της συνεργασίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου με άλλα τμήματα Πανεπιστημίων για την από κοινού οργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε φοιτητές από το εξωτερικό. Είμαστε ως Υπουργείο Παιδείας έτοιμοι και η Αναπληρώτρια Υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου προτίθεται να αναλάβει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία τόνισε πως η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι με νομοθετικές ρυθμίσεις να επιτρέψουμε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο να δημιουργήσει παραρτήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν ενδιαφέρει να ψάχνει το κάθε πανεπιστήμιο μόνο του πως θα βρει συνεργασίες. Είμαστε μικροί και αν θέλουμε να μεγαλώσουμε πρέπει να ενωθούν όσοι μπορούν και έχουν τη τεχνογνωσία και να προσφέρουν στους άλλους.

Ακόμα είπε πως «δεν θέλουμε ένα πανεπιστήμιο των ελίτ αλλά ένα πανεπιστήμιο ανοικτό σε νέα μυαλά».

Τέλος υπογράμμισε ότι «στην εποχή της αβεβαιότητας που ζούμε σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον αν θέλει να επιβιώσει κανείς αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συνεργασίας. Όχι με τον ανταγωνισμό. Είμαστε μικρή χώρα με πολύ καλά Ανώτατα Ιδρύματα και για αυτό τον λόγο θέλουμε να ενισχυθούν οι συνεργασίες μεταξύ τους».

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Καθηγητής Κώστας Γραμμένος, δημοσιοποίησε το αποτέλεσμα της εξωτερικής αξιολόγησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου που διενεργήθηκε από ομάδα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού το Δεκέμβριο του 2015.

Το παρόν έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου ο οποίος ανακοίνωσε επίσημα την απόφαση για παραχώρηση για 25 χρόνια της χρήσης από το Διεθνές Πανεπιστήμιο τριών τμημάτων από την έκταση του αγροκτήματος της Θέρμης και των δύο κτηρίων στα οποία στεγάζεται σήμερα.

Ως «ανταπόδοση» αυτής της πράξης θα δίνονται από το Διεθνές Πανεπιστήμιο κάθε χρόνο 15 υποτροφίες για παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε υπαλλήλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευόμενων φορέων του.

Στη συνεργασία του Διεθνούς Πανεπιστημίου με το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, αναφέρθηκε ο Δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Α. Σ. Ωνάσης και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Το Ίδρυμα Ωνάση έχει αναλάβει την υποστήριξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών για την Κλασσική Αρχαιολογία και την Αρχαία Ιστορία της Μακεδονίας καθώς και την υποστήριξη της διδασκαλίας και της έρευνας από επιστήμονες διεθνούς κύρους.

Ανέφερε επίσης ότι από τον Ιούνιο του 2016 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση ξεκίνησε αρχαιολογική ανασκαφή στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης.

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: