Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας για τη διδασκαλία πολωνικής γλώσσας στο ΑΠΘ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔11/11/2019 - 17:39 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Τον Οκτώβριο του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει η διδασκαλία της πολωνικής γλώσσας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, βάσει του συμφώνου συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του πρύτανη του ΑΠΘ, Νικολάου Παπαϊωάννου, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Adam Mickiewicz του Πόζναν της Πολωνίας, Andrzej Lesicki, και του Επιτετραμμένου της πρεσβείας της Πολωνίας στην Αθήνα, Tomasz Wiśniewski.

Στο πλαίσιο της ενεργής συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων, που “ τρέχει” από το 1988, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αποδέχθηκε την πρόταση της πολωνικής πρεσβείας σχετικά με την υποδοχή διδάσκοντα πολωνικής γλώσσας στο ΑΠΘ, με στόχο τη διδασκαλία της σε φοιτητές του Πανεπιστημίου. Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων και της Ππεσβείας της Πολωνίας στην Αθήνα εντάσσεται στο αφιερωματικό εορταστικό έτος των 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος-Πολωνίας.

Η διδασκαλία της πολωνικής γλώσσας στο ΑΠΘ προβλέπεται να αρχίσει τον Οκτώβριο του 2020, για δύο εξάμηνα, σε τρεις ομάδες φοιτητών, ξεκινώντας από το επίπεδο των αρχαρίων. Τα μαθήματα θα γίνονται στο Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών του ΑΠΘ.
Στους ισχυρούς δεσμούς των δύο πανεπιστημίων αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Παπαϊωάννου, εκφράζοντας την ελπίδα για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας με την από κοινού διοργάνωση ερευνητικών προγραμμάτων. Για μια νέα περίοδο στη συνεργασία μεταξύ των δύο πανεπιστημίων έκανε λόγο ο πρύτανης του πολωνικού πανεπιστημίου, ενώ ο επικεφαλής της στρατηγικής συμμαχίας EPICUR, Καθηγητής Rafał Witkowski, υπογράμμισε τη δυναμική της πολωνικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη και ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Αθήνα, Tomasz Wiśniewski, χαρακτήρισε τη σύναψη της συμφωνίας ως “ ένα ακόμη βήμα προόδου”.
Η συνεργασία των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- κοινή ακαδημαϊκή έρευνα και κοινές επιστημονικές δημοσιεύσεις μεταξύ των καθηγητών, ανταλλαγές βιβλίων μεταξύ τμημάτων των δύο πανεπιστημίων και ετήσιες υποτροφίες του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ. Ήδη, από το 2002 λειτουργεί Τμήμα Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz του Πόζναν.

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: