Τα μέλη του γραφείου Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) εξέδωσαν σήμερα ανακοίνωση για την πρόσφατη επίθεση στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, στην οποία εκφράζονται δύο θέσεις, μετά τη διάσπαση η οποία έχει επέλθει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕ.

Ειδικότερα, δυο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλη του γραφείου Τύπου της Ένωσης, καταδικάζουν την εν λόγω επίθεση στην Θεσσαλονίκη, ενώ ένα μέλος, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να καταγγελθεί η υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας στην προκειμένη περίπτωση.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία του Γραφείου Τύπου της ΕΔΕ Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και Νικόλαος Σαλάτας, αναφέρει για το επίμαχο συμβάν:

«Το Κράτος Δικαίου έχει ως βασικό πυλώνα του την απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την τήρηση του Συντάγματος και του νόμου, δρουν με βάση τη συνείδησή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Κάθε αμφισβήτηση της συνταγματικής αρχής της δικαστικής λειτουργίας στη χώρα, ιδίως όταν έχει στον πυρήνα της την αμφισβήτηση της ελεύθερης σκέψης και δράσης του δικαστή είναι κατακριτέα και a priori αντίθετη στο Κράτος Δικαίου.

Καταδικάζουμε την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και επιθυμούμε να επαναλάβουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ενέργειες, που ατελέσφορα επιδιώκουν τον εκφοβισμό ή την παρέμβαση στην ελεύθερη σκέψη του δικαστή, επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο την αναγκαιότητα της ύπαρξης του Κράτους Δικαίου και της προστασίας του».

Το μέλος του Γραφείου Τύπου και εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕ, Χαράλαμπος Σεβαστίδης εξέφρασε την άποψη ότι «με αφορμή τις φθορές στο κτίριο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών από αναρχικές ομάδες καθώς και τις καταγγελίες για υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων οφείλει να αποδοκιμάσει κάθε συμπεριφορά που πυροδοτεί κοινωνικές εντάσεις και απομακρύνεται από την αρχή της νομιμότητας».