Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την έξαρση της γρίπης και των ιώσεων μεταξύ των παιδιών και την .

Όπως γίνεται νωστό, σε πολλά σχολεία και νηπιαγωγεία η απουσία των μαθητών λόγω γρίπης φτάνει πολλές φορές και το 50%.

Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε στον δημοσιογράφο Σωτήρη Μπέσκο στον Alpha Radio 989, ο πρόεδρος της πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέα Κωνσταντόπουλο.

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος είναι η πρώτη φορά που η γρίπη εμφανίζεται στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο. «Αυτό που γίνεται αυτή την εποχή είναι πολύ μεγάλο και πρωτόγνωρο.». Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ υψηλός πυρετός που δεν κατεβαίνει εύκολα. Όπως ανέφερε μπορεί ο πυρετός να φτάσει 40 και μπορεί να κρατήσει 5,6,7 μέρες. «Ο βήχας παραμένει για τρεις εβδομάδας. Η φετινή γρίπη διαφέρει με τις προηγούμενες».

«Η γρίπη έγινε πιο επιθετική φέτος γιατί ο κόσμος ήταν κλεισμένος στο σπίτι του λόγω COVID. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν ήταν έτοιμο να την αντιμετωπίσει» πρόσθεσε. Μάλιστα, προέβλεψε πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα, προχωρώντας ο Χειμώνας.

Πρόσθεσε ότι όποιο παιδί νοσήσει τώρα με την γρίπη τύπου Α δεν πρόκειται να ξαναρρωστήσει τους επόμενους μήνες.

Μετά από πόσες μέρες πρέπει το παιδί να επιστρέφει στο σχολείο

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος τα παιδιά που περνούν γρίπη μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο με το που πέσει ο πυρετός. Η κύρια μετάδοση του ιού γίνεται της γρίπης γίνεται κατά τα πρώτα συμπτώματα ή κατά την διάρκεια εκδήλωσης υψηλού πυρετού.

Σαρώνουν οι ιώσεις – Ελλείψεις στα φάρμακα

Οι ιώσεις σαρώνουν το τελευταίο διάστημα και τα αντιπυρετικά σιρόπια είναι σε έλλειψη λόγω εκτόξευσης της ζήτησης. Η έξαρση της γρίπης Α στα παιδιά και η ευρεία διασπορά της, αδειάζει τα σχολεία.

«Φέτος γίνεται ένας χαμός με τις ιώσεις κυκλοφορεί γρίπη και εμάς κολλήσανε, φοβόμαστε πιο πολύ από τον covid» δηλώνει γονέας.

«Πολλές φορές συνυπάρχουν δυο ιώσεις κορονοϊός μαζί με γρίπη και κορονοϊός με RSV. Είναι γενικά μια πολύ δύσκολη περίοδος για τους γονείς είχαν ξεχάσει πως είναι να περνούν τη μια ίωση μετά την άλλη» σημειώνει η παιδίατρος, Ελβίρα Ευσταθίου.

Η έξαρση της γρίπης Α στα παιδιά , και η ευρεία διασπορά της, αδειάζει τις σχολικές τάξεις και οι γονείς κρατούν τα παιδιά στο σπίτι, αφού η μια ίωση διαδέχεται την άλλη .

«Η πιο συχνή είναι η γρίπη τύπου Α και κορονοϊός και RSV. Ειδικά μετά από μια περίοδο 2 ετών που είχαμε αυξημένα μέτρα προστασίας τα παιδιά δεν είχαν έρθει σε επαφή με τις συνήθεις ιώσεις με αποτέλεσμα να μην έχουν αντισώματα» προσθέτει η παιδίατρος.

«Δεν έχουμε καταφέρει να τα εμβολιάσουμε αφού είναι συνέχεια άρρωστα» λέει γονέας στην κάμερα του Μega.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ συνύπαρξης γρίπης και κορονοϊού δεν αφήνει εκτός και τις μεγαλύτερες ηλικίες.

«Το ίδιο ισχύει και στα νοσοκομεία των ενηλίκων, σε όλη τη χώρα προσέρχονται κυρίως με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Να κατανοήσουμε τα συμπτώματα μας να περιορίσουμε τις κοινωνικές και επαγγελματικές επαφές» αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, Μάτα Τσιγκρίκα.

Εν μέσω τριδημίας και αύξησης των αναπνευστικών ιώσεων τα φαρμακεία διαθέτουν με το σταγονόμετρο τα φάρμακα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν ενήλικες και παιδιά.

Όπως λένε οι φαρμακοποιοί φέτος οι ελλείψεις είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά, αίτια η αυξημένη ζήτηση και οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων.

«Παίρνουμε λίγα κομμάτια από αντιβιοτικά, σιρόπια , χάπια μπορεί να ζητήσω 20 κομμάτια και να έρθουν 5, δεν υπάρχει επάρκεια» αποκαλύπτει φαρμακοποιός.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης αναπνευστικών ιών.