Εσπερινά ΕΠΑΛ Πάτρας: Κλείνουν τμήματα – Μετακινούνται εκατοντάδες μαθητές

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔16/05/2018 - 11:03 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Δραματική συρρίκνωση τμημάτων, ειδικοτήταν και τομέων των Εσπερινών Πάτρας προωθείται από τη νέα σχολική σχολική χρονιά, με 27 να κλείνουν και να συγχωνεύονται και οι να μετακινούνται σε άλλα. Η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να επηρεάσει 300 με 350 μαθητές, οι οποίοι θα πρέπει να μετακινηθούν σε σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας αναμένεται να φέρει τεράστια αναστάτωση, με πολλούς από τους μαθητές να δουλεύουν ταυτόχρονα και να αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Για πολλούς, ενδεχομένως οι μετακινήσεις ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε εγκατάλειψη των σπουδών τους.

Σε ανακοίνωσή της, η A' ΕΛΜΕ Αχαΐας τονίζει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει "απαρέγκλιτα τις οδηγίες ΟΟΣΑ και παράλληλα εμπαίζουν το λαό μιλώντας για αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης". Ακόμη τονίζει ότι "δεν θεωρεί πλεονασμό να αναφέρει ότι στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. φοιτούν ανήλικοι και ενήλικοι μαθητές που και οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειές τους έχουν χτυπηθεί από τη πολιτική των μνημονίων και της φτωχοποίησης σε υπερθετικό βαθμό. Η «ανάπτυξη» της κυβέρνησης έρχεται μέσα από την περαιτέρω σύνθλιψη των φτωχών λαϊκών στρωμάτων."

Η ΕΛΜΕ Αχαΐας επισημαίνει ότι μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής εγγραφών διαπιστώθηκε ότι μετακινούνται και κλείνουν από το 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ: 4 Τομείς, 5 Ειδικότητες, 15 τμήματα και 17 συνάδελφοι.

Από το 9ο Εσπερινό ΕΠΑΛ: 2 Τομείς, 2 Ειδικότητες, 6 τμήματα και 3 συνάδελφοι. Από το 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ: 2 Τομείς, 2 Ειδικότητες, 6 τμήματα και 5 συνάδελφοι.

ΣΥΝΟΛΟ: 8 Τομείς και 9 Ειδικότητες. 25 συνάδελφοι αναγκάζονται να μετακινηθούν αυξάνοντας τον αριθμό των υπεράριθμων στη περιοχή μας και 27 τμήματα μαθητών μετακινούνται σε διαφορετικά σημεία της πόλης από αυτά που φοιτούσαν.

Οπως τόνισε, στο patrastimes.gr ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Αχαϊας, Χρήστος Σιάχος, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει, αν εφαρμοστεί το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, το 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, το οποίο ουσιαστικά διαλύεται, καθώς από 7 Τμήματα που λειτουργούν να μείνουν δύο. Αυτό σημαίνει ότι θα μετακινηθεί το 70% των μαθητών, με τον κίνδυνο την επόμενη σχολική χρονιά το σχολείο να κλείσει, καθώς δεν υπάρχει επαρκής αριθμός μαθητών.

Αναστάτωση θα φέρει, όμως, και στους καθηγητές που διδάσκουν στα τμήματα αυτά, καθώς 25 εκπαιδευτικοί θα αναγκαστούν να μεκινηθούν σε άλλα σχολεία.

Η Α' ΕΛΜΕ Αχαϊας πραγματοποιεί αύριο, Πέμπτη 17/5, στις 13:30, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, στην Ακτή Δυμαίων.

Loading...
  • europalso   ideascentral