Εκπαιδευτικοί: Σοβαρά κτιριακά προβλήματα σε σχολεία της Σαλαμίνας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔22/09/2020 - 11:23 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Στο συγκρότημα που στεγάζονται τα δυο ΓΕΛ, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κακή, επικίνδυνη για μαθητές και εκπαιδευτικούς, σαν αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής εγκατάλειψης των σχολικών κτιρίων από όλες τις κυβερνήσεις.

ΕΛΜΕ Πειραιά

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το σχολείο (1ο ΓΕΛ) που έπεσαν σοβάδες τον Ιούνιο, την ώρα των πανελλαδικών εξετάσεων, με σοβαρό κίνδυνο να τραυματισθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί:

1) Πρόκειται για κτίριο του 1970, δηλαδή έχει κτιστεί πριν μισό αιώνα. Το σχολικό συγκρότημα θεωρείται ακόμα "αυθαίρετο" και για το λόγο αυτό τα σχολεία δεν διαθέτουν πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας.

2) Βρίσκεται πάνω στη Λεωφόρο Φανερωμένης, δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, που οι οδηγοί αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Οι μαθητές είναι αναγκασμένοι να διασχίζουν τη λεωφόρο για να προσέλθουν ή να αποχωρήσουν από το σχολείο, με σοβαρό κίνδυνο να γίνει ατύχημα. Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων τονίζουν την απόλυτη ανάγκη να κατασκευαστεί πεζογέφυρα.

2) Ο χώρος του εργαστηρίου της πληροφορικής του 2ου ΓΕΛ είναι γεμάτος σκουλήκια που έχουν κάνει φωλιές. Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και σε τοίχους σχολικών τάξεων, που μαυρίζουν κυριολεκτικά. Το πρόβλημα θα μπορούσε να περιοριστεί αν γίνει παρέμβαση στον χώρο πίσω από το σχολείο, όπου υπάρχουν πεύκα.

3) Στο γυμναστήριο μπαίνουν νερά (δίπλα από το φωτιστικό μάλιστα), το ταβάνι έχει διαβρωθεί, έχει φουσκώσει με κίνδυνο να πέσουν και εκεί σοβάδες. Πρέπει να γίνουν άμεσα εργασίες μόνωσης.

4) Τα φωτιστικά είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα. Χρειάζεται άμεσα να αλλαχτούν.

5) Απουσιάζει σε μέρος του προαύλιου χώρου το απαραίτητο προστατευτικό πλέγμα, με κίνδυνο κάποια μπάλα να χτυπήσει διερχόμενο οδηγό και να τον τραυματίσει σοβαρά.

6) Και τα 2 ΓΕΛ χρειάζονται άμεσα, τουλάχιστον μια ακόμα αίθουσα, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στην τάξη. Το 2ο ΓΕΛ έχει τρία (3) 27αρια τμήματα. Για να γίνει και 5ο τμήμα στην Α' Λυκείου, καταργήθηκε το Χημείο! Συνολικά, φοιτούν περίπου 600 μαθητές. Λύση θα έδινε η ανέγερση του ΓΕΛ Αιαντείου, το οποίο έχει ιδρυθεί, αλλά είναι ακόμα μόνο "στα χαρτιά".

7) Ενδεικτικό των προβλημάτων που υπάρχουν είναι και το εξής: Η ταμπέλα του του 1ου ΓΕΛ Σαλαμίνας (αναγράφεται το όνομα του σχολείου) κινδύνευε και αυτή να πέσει. Για να αλλαχτεί, δαπανήθηκε μέρος των χρημάτων που προορίζονται για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του σχολείου (μελάνια, χαρτί, άλλα αναλώσιμα κλπ…), δηλαδή χρήματα που προορίζονται για τις άμεσες ανάγκες του σχολείου!

Μετά την πτώση των σοβάδων το καλοκαίρι, ο Δήμος Σαλαμίνας, προχώρησε με μεγάλη καθυστέρηση σε κάποιες άμεσες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη 10/9, 4 μόλις ημέρες πριν πάνε οι μαθητές, το συγκρότημα θύμιζε περισσότερο εργοτάξιο. Ωστόσο, τα πολύ σοβαρά κτιριακά προβλήματα παραμένουν και απαιτούνται άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις .

Για το σχολικό Συγκρότημα στα Αμπελάκια:

1) Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι κοινές τουαλέτες για Γυμνάσιο και Λύκειο, δηλαδή για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. Πρέπει οπωσδήποτε να κατασκευαστούν χωριστές τουαλέτες.

2) Μια κοινή τουαλέτα υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς στο Λύκειο (και άντρες και γυναίκες), που είναι μάλιστα και αποθηκευτικός χώρος.

3) Πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια στα παράθυρα ("σιδεριές") κάποιων τάξεων, που είναι εκτεθειμένες σε βανδαλισμούς.

4) Ακόμα δεν έχει εκδοθεί το απαραίτητο πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας για τα δυο σχολεία.

5) Χρειάζονται οπωσδήποτε τουλάχιστον μια ακόμα αίθουσα το κάθε σχολείο.

6) Λείπουν θρανία και καρέκλες, όπως άλλωστε και σε άλλα σχολεία του Πειραιά.

7) Τέλος, είναι τέτοια η έλλειψη τεχνικού προσωπικού στο Δήμο, που αδυνατεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις εργασίες και αιτήματα των σχολείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Διευθυντές των σχολείων επιφορτίζονται με το καθήκον ακόμα και να αγοράσουν οι ίδιοι τις λάμπες που χαλάνε.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε να γίνει και άλλο ατύχημα. Απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα. Προχωράμε σε κινητοποίηση από κοινού με τους γονείς (θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση).

Όλοι στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος, την Πέμπτη 17/9 18:30 στα Προπύλαια για μέτρα προστασίας της υγείας εκπαιδευτικών-μαθητών-γονιών, την Τετάρτη 23/9 13:00 σε συλλαλητήριο

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: