Εξ αρχής ήμαστε σε στενή επαφή και επικοινωνία με όλους τους συναδέλφους που έχουν θιγεί από τις στάσεις , οι οποίοι, λόγω των αντίθετων με τις αποφάσεις της Πολιτείας απόψεών τους, αναφέρει ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας.

Η ανακοίνωση

Στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων, τα υπογράφοντα το παρόν κείμενο μέλη του  Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, Μπρη Αντωνία, Πατσή Παναγιώτα, Πικέα Χαραλαμπία, Χρυσανθακόπουλος Αντώνιος, Διονυσοπούλου Σωτήρω και Παπουτσή Μελπομένη, οφείλουμε να απευθυνθούμε με ευθύνη απέναντι στα μέλη μας και να ενημερώσουμε για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τις αναίτιες επιθέσεις γονέων έναντι εκπαιδευτικών.

Πρώτα απ’ όλα σας διαβεβαιώνουμε ότι ο Σύλλογος ενεργεί με απόλυτα δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες και οι αποφάσεις του είναι είτε ομόφωνες είτε πλειοψηφικές. Επίσης, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Σύλλογος δεν χειραγωγείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν, ούτε και από τα μέλη του.

Εξ αρχής ήμαστε σε στενή επαφή και επικοινωνία με όλους τους συναδέλφους που έχουν θιγεί από τις στάσεις γονέων, οι οποίοι, λόγω των αντίθετων με τις αποφάσεις της Πολιτείας απόψεών τους, απειθαρχούν στους κανόνες απαιτώντας την κατ’ εξαίρεση αντιμετώπισή τους. Σε όσες περιπτώσεις συνάδελφοί μας,  διευθυντές και προϊστάμενοι, καταγγέλθηκαν και μηνύθηκαν από γονείς, το Δ.Σ. του Συλλόγου στάθηκε αρωγός, ενώ παράλληλα, προς τιμήν τους, οι ίδιοι, προτάσσοντας τον παιδαγωγικό τους ρόλο απέναντι στους μαθητές, είχαν ήδη φροντίσει, με την ήπια και διαλλακτική στάση τους, να αποσοβήσουν τη συνέχιση μιας αντιδικίας, η οποία ξεκίνησε από πλευράς των γονέων.

Όσον αφορά στο Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου[1], το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ήταν επίσης παρόν με την αποστολή εγγράφου[2] στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, ενεργώντας στο ίδιο πνεύμα με εκείνο των προηγούμενων περιστατικών, στα οποία μάλιστα μηνυόμενοι ήταν εκπαιδευτικοί – μέλη μας και όχι γονέας.

Στην απαίτηση του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου να υιοθετηθεί η δική του στάση και άποψη, ήτοι το αίτημά του για παρουσία σύσσωμου του Δ.Σ. του Συλλόγου έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πύργου και κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας, κινητοποιώντας όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, την ημέρα της δίκης του γονέα, το Δ.Σ. του Συλλόγου έλαβε ομόφωνα αρνητική απόφαση, εμπιστευόμενοι απόλυτα – δικαίως όπως φάνηκε και από την απόφαση – τη δικαιοσύνη. Είμαστε πεπεισμένοι πως μια τέτοια ενέργειά μας θα αποπροσανατόλιζε την κοινή γνώμη, αναδεικνύοντας ως μοναδική απειλή για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία τις μεμονωμένες περιπτώσεις αντιδρώντων γονέων.

Θεατές και κερκίδα σε δίκη γονέων, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας δεν θα γίνει. Οι γονείς είναι συνεργάτες των εκπαιδευτικών και δεν τους θέλουμε απέναντι. Δεν είμαστε εχθροί. Σε περιπτώσεις γονέων που αρνούνται να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα, μόνο η δικαιοσύνη είναι αρμόδια να επιληφθεί και σε αυτήν απευθυνθήκαμε κι εμείς.

Σε κάθε προσπάθεια λάσπης προς τον Σύλλογο από τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου, στην παρούσα φάση του υπενθυμίζουμε πως ηθελημένα, όπως ο ίδιος μας ενημέρωσε, απέκρυψε την πρόσκλησή μας σε Έκτακτο Δ.Σ. προς τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου του, που έγινε με αποκλειστικό θέμα την εύρεση λύσης στο θέμα που είχε δημιουργηθεί, φροντίζοντας να ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ την επικοινωνία των εκπαιδευτικών του σχολείου με το συνδικαλιστικό τους όργανο.

[1] Αναφέρεται το όνομα της σχολικής μονάδας, καθώς έγινε γνωστό στα ΜΜΕ από τη διεύθυνση του σχολείου, σε αντίθεση με τα σχολεία των προηγούμενων περιστατικών

Η επιστολή

Αξιότιμη/ε Κυρία/Κύριε Εισαγγελέα,

Μετά τις πρόσφατες συμπεριφορές γονέων σε σχολικές μονάδες της πόλης του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής, που αφορούν σε άρνησή τους να πειθαρχήσουν στα υγειονομικά πρωτόκολλα που επιβάλλει η πανδημική κρίση και εφαρμόζουν, ως οφείλουν, όλοι οι εκπαιδευτικοί, αλλά και τις ευθείες απειλές κατά της ζωής, που δέχονται διευθυντές σχολείων, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να απευθυνθούμε σε εσάς, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση σε όσα προβλήματα εξ αυτών δημιουργούνται και διαταράσσουν την ηρεμία του σχολικού περιβάλλοντος, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Ο διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου πολλάκις έχουν αναφερθεί σε περιστατικά που αφορούν σε γονέα, ο οποίος επανειλημμένα έχει ενοχλήσει με ενέργειές του το σχολείο, στο οποίο φοιτά η κόρη του. Ήδη από την περσινή χρονιά εκκρεμούν υποθέσεις που αφορούν σε παραβατικές συμπεριφορές του συγκεκριμένου γονέα και για τις οποίες έχει λάβει γνώση η Εισαγγελία Πύργου, κατόπιν των νόμιμων ενεργειών του διευθυντή του σχολείου.

Δυστυχώς και παρά τις όποιες προσπάθειες του σχολείου προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων, ο συγκεκριμένος γονέας επιμένει στις απόψεις του, προσπαθώντας παράνομα να επιβάλλει την είσοδο της κόρης του στο σχολείο χωρίς την τήρηση όσων από τις σχετικές με την Covid-19 ΚΥΑ και εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι και εφαρμόζουν απαρέγκλιτα. Η εμμονική δε αυτή συμπεριφορά του συγκεκριμένου γονέα έχει οδηγήσει σε στοχοποίηση της μαθήτριας, αδυναμία παρακολούθησης των σχολικών μαθημάτων της και στέρηση του αναφαίρετου δικαιώματός της στην εκπαίδευση, δημιουργώντας παράλληλα ένταση στους χώρους της σχολικής μονάδας.

Ως εκπαιδευτικοί αρνούμαστε να αποδεχτούμε τόσο την στέρηση φοίτησης οποιουδήποτε μαθητή κατευθύνεται από τον/τους γονέα/γονείς του, όσο και τις απειλές κατά της ζωής μας από όσους δεν πειθαρχούν σε όσα οι νόμοι ορίζουν. Παραμένουμε πιστοί στον παιδαγωγικό μας ρόλο και εργαζόμαστε με γνώμονα τη διαπαιδαγώγηση σε ένα ανθρωπιστικό σύστημα αξιών – αλληλεγγύης, σεβασμού, κοινωνικής δικαιοσύνης και πνευματικής ελευθερίας – γύρω από το οποίο προσπαθούμε καθημερινά να εμπλέκουμε τους μαθητές μας.

Επιθυμούμε να δοθεί άμεση και οριστική λύση στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου, με τρόπο που να διασφαλίζεται η ηρεμία στη σχολική μονάδα, η σωματική και ψυχική ακεραιότητα τόσο της συγκεκριμένης ανήλικης μαθήτριας όσο και των υπόλοιπων μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών του σχολείου, ελπίζοντας να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.