Το ΥΠΑΙΘ με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γ. Γραμματέας κ. Κοπτσής, πατώντας σταθερά σύμφωνα με τον Σύλλογο Σεφέρη, στην τακτική όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, ζητά από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να ολοκληρώσουν τη διαδικασία τοποθέτησης στα λειτουργικά κενά μέχρι την Τετάρτη 25/8!

Ζητά δηλαδή να τοποθετηθούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί (υπεράριθμοι, διάθεση, αποσπασμένοι, νεοδιόριστοι) σε μια περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά, πολλοί εκπαιδευτικοί βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους, με αμφίβολη τη δυνατότητα ενημέρωσης και συμμετοχής στη διαδικασία των τοποθετήσεων και φυσικά είναι αδύνατον να υπολογιστούν τα πραγματικά λειτουργικά κενά που θα υπάρξουν! Καθώς:

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων δεν μπορούν να συνεδριάσουν, ώστε να καταγράψουν τα πραγματικά λειτουργικά κενά ( π.χ. να καθοριστούν οι αναθέσεις των μαθημάτων, άρα και πού λείπει εκπαιδευτικός ).
Σε αρκετές περιπτώσεις εγγραφές πραγματοποιούνται και τον Σεπτέμβριο, ενώ γίνεται και η έγκριση ολιγομελών τμημάτων.

Αν προχωρήσει η υλοποίηση της εγκυκλίου είναι σίγουρο ότι αφενός θα παραβιαστούν συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αφετέρου θα επικρατήσει ένα αλαλούμ στην κάλυψη των κενών, με θύμα τελικά τα ίδια τα παιδιά και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο προετοιμάζει την τοποθέτηση των αναπληρωτών συναδέλφων στα σχολεία με ηλεκτρονικό τρόπο.

Με ευθύνη των Διευθύνσεων θα ανέβουν τα κενά στην πλατφόρμα του ΟΠΣΥΔ, θα γίνουν ηλεκτρονικές δηλώσεις σχολείων από τους συναδέλφους και στη συνέχεια το Υπουργείο θα κάνει τις τοποθετήσεις στα σχολεία.

Απαιτούμε να δοθούν όλα τα κενά στους συναδέλφους. Τα κενά πριν τις τοποθετήσεις να δημοσιευτούν στις σελίδες των διευθύνσεων, όπως φυσικά και οι τοποθετήσεις ανά σχολείο. Δε θα επιτρέψουμε η συγκεκριμένη διαδικασία να αξιοποιηθεί από το Υπουργείο για περικοπές εκπαιδευτικών αναγκών και εν κρυπτώ διαδικασίες τοποθετήσεων των αναπληρωτών.

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ» θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 24 Αυγούστου στις 10.00 π.μ. στη Β΄ Διεύθυνση Π. Εκπαίδευσης με αίτημα την απόσυρση της εγκυκλίου του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ και τη διαφάνεια στις υπηρεσιακές μεταβολές και τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών.

Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να πάρει θέση για το ζήτημα και να προχωρήσουν σε άμεση παρέμβαση στο ΥΠΑΙΘ. Καταγγέλλουμε τέλος τη στάση των δοτών μελών του ΠΥΣΠΕ, που όχι μόνο δεν παραιτούνται από τη θέση των αιρετών την οποία κατέλαβαν με διορισμό, αλλά νομιμοποιούν και αυτές τις διαδικασίες!