Να μην καταργηθεί η δεύτερη γλώσσα από τα Καλλιτεχνικά αλλά και τα Μουσικά λύκεια της χώρας ζητούν οι εκπαιδευτικοί της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης μέσω ανακοίνωσής τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις: (1) Αριθμ. 106689/Δ2 Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των Α, Β’ και Γ’ τάξεων Μουσικού Γυμνασίου και των Α’, Β’ και Γ’ τάξεων Γενικού Μουσικού Λυκείου και (2)  Αριθμ. 106696/Δ2 Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των Α’, Β’ και Γ’ τάξεων Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και των Α’, Β’ και Γ’ τάξεων Γενικού Καλλιτεχνικού Λυκείου, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 3523Β/25-08-2020,  η δεύτερη ξένη γλώσσα καταργείται οριστικά πλέον, από τα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Λύκεια της χώρας μας.

Στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Λύκεια παραμένει μόνον η Αγγλική γλώσσα, ενώ εξοστρακίζεται αυθαίρετα ένα ολόκληρο γνωστικό αντικείμενο (Γαλλικά / Γερμανικά), εξωθώντας τα σχολεία αυτά σε υποβάθμιση έναντι των άλλων, καθώς από φέτος καθίσταται υποχρεωτική σε όλα τα ΓΕΛ και η δεύτερη ξένη γλώσσα. Οι μαθητές των Λυκείων μας  απαιτούν ισότιμα δικαιώματα στη μόρφωση.

Δεν δόθηκε καν, στους μαθητές της περσινής Α λυκείου η δυνατότητα ολοκλήρωσης έστω του κύκλου των σπουδών τους στη δεύτερη ξένη γλώσσα που είχαν επιλέξει. Σημειωτέον πως πολλοί μαθητές του Καλλιτεχνικού Λυκείου συμμετέχουν επιτυχώς εδώ και χρόνια στις εξετάσεις πιστοποίησης του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.

Δεν εξετάστηκε όμως για τα σχολεία αυτά ούτε η δυνατότητα επιλογής γλώσσας (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά) όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία αιτιολογία αποφασίστηκε  να δημιουργηθούν μαθητές δύο ταχυτήτων αφού περιορίστηκε η  διδασκαλία της γαλλικής και γερμανικής γλώσσας μόνο στις τάξεις του γυμνασίου των εν λόγω σχολείων.

Η εξαιρετικά αρνητική αυτή απόφαση, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά και επιβεβαιώνει τη τακτική του Υπουργείου που «κόβει και ράβει ώρες» χωρίς ουσιαστική στόχευση, ανάλογα με το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό που πλεονάζει, ενώ ακυρώνει στη πράξη τις εξαγγελίες για πιστοποιημένη ξενόγλωσση εκπαίδευση στα πλαίσια του δημόσιου σχολείου για όλους τους μαθητές.

Ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικοί ΠΕ05 και ΠΕ07 που υπηρετούν σε αυτά τα σχολεία είναι αναγκασμένοι λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να βιώνουν έντονη εργασιακή ανασφάλεια και σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου να επιφέρει και την απώλεια της οργανικής τους θέσης.

Απαιτούμε από την ηγεσία του Υπουργείου την άμεση απόσυρση της παραπάνω νομοθετικής ρύθμισης που ακυρώνει τις ίσες ευκαιρίες που οφείλει να εξασφαλίζει στους μαθητές όλων των τύπων και βαθμίδων δημόσιων σχολείων και να συμπεριλάβει στα υποχρεωτικά μαθήματα τους τη διδασκαλία της β´ ξένης γλώσσας.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ, τους συλλόγους εκπαιδευτικών να καταδικάσουν τη συγκεκριμένη απόφαση και να συντονίσουμε τη δράση μας για την ακύρωσή της.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ