Εκπαιδευτικοί για νομοσχέδιο Παιδείας: Τι θα σημάνει η αύξηση των μαθητών στην τάξη

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/05/2020 - 16:55 | Author: Newsroom Ipaidia

«Το Κεραμέως ΠΕΡΙΚΟΠΤΕΙ 14 από τα 60 τμήματα Α΄ Δημοτικού (-25%) στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του & σε βάθος 5ετίας θα συνεχίζει τις περικοπές αυτές σε όλες τις τάξεις!!!  15 από τα 90 τμήματα νηπιαγωγείου (- 17%)  μόνο στο σύλλογο Κ. Σωτηρίου. Απώλεια 34 θέσεων εργασίας εκπαιδευτικών !!» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συλλ. Εκπαιδευτικών ΠΕ " Κ. Σωτηρίου"

Και συνεχίζει:

 

Κεραμέως ως νέα Διαμαντοπούλου φιλοδοξεί : Να κλείσει σχολεία και στοιβάξει τα παιδιά σε τάξεις κλουβιά! Να απολύσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς!

Άρθρο 49 πρότασης νόμου Κεραμέως «Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι είκοσι τέσσερις (24), με δυνατότητα προσαύξησης κατά ποσοστό 10% με απόφαση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Από επταθέσιο σχολείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από είκοσι (20) ανά τμήμα».                                                                                                                                                                 Τι σημαίνει η εφαρμογή του άρθρου 49 για την Α΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ και τα νηπιαγωγεία  στις σχολικές μονάδες δημοτικών σχολείων  του συλλόγου Π.Ε. « Κ. Σωτηρίου»

Αγαπητοί γονείς, συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η ψήφιση και η εφαρμογή του άρθρου 49   με το νέο πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο το δημόσιο δωρεάν σχολείο.

ΓΙΑ ΤΗΝ η εφαρμογή του νόμου με βάση το σημερινό αριθμό μαθητών είναι αποκαλυπτική καθώς περικόπτει 14 τμήματα.  Αντίστοιχα 14 θέσεις δασκάλων+ 5 εκπ.  ειδικοτήτων

ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕ. «Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ» ΤΜΗΜΑΤΑ  Α΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2019-2020 ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2020-2021 (Με 24- 26 παιδιά ανά τμήμα)  Αν εφαρμοστεί η πρόταση νόμου
ΠΑΙΑΝΙΑ 7 6
ΚΟΡΩΠΙ (ΚΕΝΤΡΟ) 10 8
ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ-ΚΙΤΣΙ 4 3
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ 6 4
ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ 5 4
ΚΟΥΒΑΡΑΣ 1 1
ΚΑΛΥΒΙΑ 8 6
ΣΑΡΩΝΙΔΑ 1 1
ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ-Π. ΦΩΚΑΙΑ 6 4
ΚΕΡΑΤΕΑ 6 4
ΛΑΥΡΙΟ 6 5
ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ 60 46 ( -14)

Άρθρο 49 πρότασης νόμου : Ο μέγιστος αριθμός νηπίων-προνηπίων είναι είκοσι τέσσερα (24) ανά τμήμα, με δυνατότητα προσαύξησης κατά ποσοστό 10% με απόφαση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Από διθέσιο νηπιαγωγείο και άνω, ο ελάχιστος αριθμός είναι δεκαέξι (16).»

ΓΙΑ ΤΑ  η εφαρμογή του νόμου με βάση το σημερινό αριθμό μαθητών είναι αποκαλυπτική καθώς περικόπτει 15 τμήματα. Αντίστοιχα 15 θέσεις νηπιαγωγών.

ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕ. «Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ» ΤΜΗΜΑΤΑ  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2019-2020 ΤΜΗΜΑΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2020-2021 (Με 24- 26 παιδιά ανά τμήμα)                                  Αν εφαρμοστεί η πρόταση νόμου
ΠΑΙΑΝΙΑ 12 10
ΚΟΡΩΠΙ (ΚΕΝΤΡΟ) 16 13
ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ-ΚΙΤΣΙ 7 6
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ 8 7
ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ 6 5
ΚΟΥΒΑΡΑΣ 2 1
ΚΑΛΥΒΙΑ 9 8
ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ-Π. ΦΩΚΑΙΑ-ΣΑΡΩΝΙΔΑ 11 8

ΚΕΡΑΤΕΑ 9 8
ΛΑΥΡΙΟ 10 9
ΣΥΝΟΛΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ 90 75 ( -15)
Επισημαίνουμε ότι:

Ο νέος νόμος παραβιάζει τον κανονισμό πυρασφάλειας της ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ. Πολλές αίθουσες είναι προκατ και αδυνατούν να φιλοξενήσουν τον επιθυμητό από το Υπουργείο αριθμό μαθητών αλλά ακόμη κι όταν είναι κανονικής σχεδίασης δεν ξεπερνούν τα 40 τ.μ καθώς ο Κανονισμός για τα σχολικά κτίρια προβλέπει ρητά αναλογία 1 ατόμου/2 τ.μ. καθαρού εμβαδού δαπέδου. Δηλ για 24 μαθητές χρειάζεται αίθουσα 48 τ.μ.+ εκπαιδευτικό + υλικοτεχνική υποδομή – εμβαδόν επίπλων .

Η επιστημονική κοινότητα προβλέπει νέο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο και συνιστά αραίωση μαθητών-θρανίων. Η Κεραμέως και η κυβέρνηση ης ΝΔ που μιλάνε γα την προστασία των πολιτών μετατρέπουν σε υγειονομικές βόμβες τις σχολικές τάξεις.

Για πρώτη φορά θεσπίζεται ελάχιστος αριθμός ( 20 ) μαθητών για τη δημιουργία τμήματος Α΄ τάξης και ( 16) για νηπιαγωγεία μια πρόταση που περικόπτει μεγάλο αριθμό τμημάτων.

Αυτή η ρύθμιση σε συνδυασμό με τη ρύθμιση των 3τριμελών επιτροπών (ΠΔ 79) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Γαβρόγλου) υποχρεώνει σε μετακινήσεις μαθητών μακριά από την κατοικία τους σε όμορα σχολεία. Τα 2α τμήματα στα 7 θέσια και πάνω σχολεία είναι υπό αμφισβήτηση – κατάργηση και οποιοδήποτε «ολιγομελές» τμήμα θέλει ειδική έγκριση για να λειτουργήσει με όρο ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ θέσεις σε όμορο σχολείο – δηλαδή τα όμορα τμήματα να είναι στα 26 παιδιά!

Εφαρμόζει τις περικοπές σε κάθε πρώτη τάξη ώστε να μην προκύψει η περικοπή του 30% των τμημάτων ταυτόχρονα και να μην έχει μεγάλες αντιδράσεις ΑΛΛΑ η διαδικασία περικοπών τμημάτων είναι συνεχής. Σε βάθος 5ετίας πανελλαδικά θα έχει κλείσει το 25-30% των τμημάτων και δε θα υπάρχει σχ. τμήμα με λιγότερο από 20 μαθητές ενώ τα περισσότερα τμήματα θα συμπιέζονται 26-27 μαθητές δηλ. ΣΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ.

Πολλά σχολεία θα υποβαθμιστούν και άλλα θα συγχωνευθούν και θα κλείσουν Δρομολογείται έτσι σταδιακά αλλά σταθερά το σχέδιο για ΚΛΕΙΣΙΜΟ χιλιάδων σχολείων που προέβλεπαν τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ που σχεδίασαν κυβερνήσεις, η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ. Θυμίζουμε ότι το σχέδιο για το 2ο γύρο κλεισίματος σχολείων μετά τα 2000 σχολεία που έκλεισε η Διαμαντοπούλου προέβλεπε το κλείσιμο 1600 σχολείων αλλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ χάρη στις αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κινήματος.
Πλήττονται με τον πιο κατάφωρο τρόπο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητριών/μαθητών μας. Η δραματική μείωση των τμημάτων συνδέεται με την μείωση πολλών θέσεων εργασίας για δασκάλους, νηπιαγωγούς και όλες τις ειδικότητες. Οι προσλήψεις των αναπληρωτών/αναπληρωτριών θα συρρικνωθούν και χιλιάδες συνάδελφοι μας που δουλεύουν για χρόνια στο δημόσιο σχολείο θα ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ.
Η μαχόμενη εκπαίδευση και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα έχει ΧΡΕΟΣ να σώσει το δημόσιο σχολείο, να υπερασπίσει τα μορφωτικά δικαιώματα και την υγεία των παιδιών και τις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών.
Ούτε ένα τμήμα δεν θα επιτρέψουμε να ΚΛΕΙΣΕΙ. Ούτε μια απόλυση εκπαιδευτικού.
Όλες και όλοι στον αγώνα για την απόσυρσή του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου!

Αναπληρωτές για πολυνομοσχέδιο: «Ένα από τα πιο κομβικά κομμάτια του είναι και η αξιολόγηση στην εκπαίδευση»

ΕΣΑμεΑ: Αόρατοι οι μαθητές με αναπηρία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: