Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, εδώ και 7 περίπου μήνες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον ωμό εκβιασμό της Κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα της μονιμοποίησής μας.

Θεώνη Δρόσου, εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Συλλόγου «ο Αριστοτέλης»

Ήδη βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο από τότε που βγήκε το ΦΕΚ διορισμού μας, αλλά οι διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης ακόμη αγνοούνται ενώ θα έπρεπε να έχουν υπογραφεί εδώ και μήνες!!!

Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, ζούμε από πρώτο χέρι τα εμπόδια που βάζουν οι κυβερνήσεις για να έχουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά! Είμαστε αυτοί που γυρίζαμε από τόπο σε τόπο με τη βαλίτσα στο χέρι για πάνω από 15 χρόνια. Είμαστε αυτοί που αλωνίσαμε κυριολεκτικά όλη τη χώρα. Που μείναμε 2 χρόνια υποχρεωτικά στον τόπο διορισμού μας, μακριά από τις οικογένειές μας, για 735 Ευρώ τον μήνα!!! Είμαστε αυτοί που μαζί με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, κρατήσαμε τα σχολεία όρθια στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, σταθήκαμε δίπλα στους μαθητές μας και τους στηρίξαμε με κάθε τρόπο όταν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας τους ένοιαζε να νομοθετήσουν αντιεκπαιδευτικά μέτρα όπως τα 25άρια τμήματα!

Αυτό λίγο φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αφού εδώ και 7 μήνες, δεν προχωράει η διαδικασία της μονιμοποίησης μας, προκειμένου να προωθήσουν την, καταδικασμένη στη συνείδηση της πλειοψηφίας του κλάδου, «ατομική αξιολόγηση». Δεν παίρνουν υπόψη τους καν πως το γεγονός πως οι νεοδιόριστοι μετά το πέρας της διετίας (δόκιμοι δημόσιοι υπάλληλοι) μονιμοποιούνται με την άμεση υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων, αυτό δηλαδή που έπρεπε να έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μήνες. Αυτό διεκδικούμε να γίνει εδώ και τώρα!
Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας μας εμπαίζουν. Οι εκπαιδευτικοί όμως με τον συλλογικό μας αγώνα έχουμε εμποδίσει στην πράξη τους νόμους για την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, αυτό που οι κυβερνήσεις ονομάζουν αξιολόγηση. Έχουμε αποδείξει ότι δε θα αφήσουμε την παιδεία να γίνει εμπόρευμα, δε θα σταθούμε απέναντι στην αγωνία της λαϊκής οικογένειας να μορφώσει τα παιδιά της. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για να έχουν όλοι οι μαθητές δίπλα τους τους εκπαιδευτικούς σύμφωνα με τα μορφωτικά δικαιώματα που έχουν ανάγκη στον 21ο αιώνα.

Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει, ή αλλιώς… «το κράτος έχει συνέχεια»!!!
Η εξέλιξη αυτή, δεν ήταν κεραυνός εν’ αιθρία. Το ψυχοφθόρο νομοθετικό πλαίσιο που υλοποιείται σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ, στηρίζεται στον απαράδεκτο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ δηλαδή, πατάει στον ν4589/19 του Γαβρόγλου για να μας κρατάει σε ομηρία και να συνδέει την μονιμοποίησή μας με την ατομική μας αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, στο άρθρο του νόμου αναφέρεται: «Στο τέλος του δεύτερου έτους οι νεοδιοριζόμενοι κρίνονται προκειμένου να μονιμοποιηθούν. Ο τρόπος και τα κριτήρια κρίσης της καταλληλότητας των νεοδιοριζόμενων καθορίζονται με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».

Η αλήθεια είναι όμως πως πλέον έχουμε μεγάλη πείρα τι σημαίνει διαχρονική κοροϊδία, από όλες τις κυβερνήσεις, τόσα χρόνια στο καθεστώς της αναπλήρωσης. Τι σημαίνει άγχος, αγωνία, ανασφάλεια, περιπλάνηση από μέρος σε μέρος σε όλη την Ελλάδα με εξευτελιστικούς μισθούς. Δεν μπορούμε να γίνουμε έρμαια των προεκλογικών παιχνιδιών είτε των νυν είτε των πρώην κυβερνώντων. Δεν μπορούμε να γίνουμε τα θύματα των εκβιασμών τους! Όπως δεν κάναμε πίσω όλα αυτά τα χρόνια στηρίζοντας τους μαθητές μας και το δημόσιο σχολείο, έτσι δεν θα κάνουμε και τώρα! Οι 25.000 νεοδιόριστοι δε θα καταλήξουμε όμηροι των κυβερνητικών επιλογών!

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την ευθύνη πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές να κάνει πράξη το δίκαιο αίτημά μας. Να μονιμοποιηθούμε άμεσα. Ταυτόχρονα απαιτούμε να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο που δημιούργησε η ίδια, συνεχίζοντας τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που συνέδεσε τη μονιμοποίηση μετά τη 2χρονη δοκιμή των νεοδιόριστων με τις διαδικασίες της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης.

Σε αυτό τον αγώνα που δίνουμε έχουμε δίπλα μας το ΚΚΕ!

Το ΚΚΕ βρέθηκε δίπλα μας στους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας μέσα κι έξω από τη Βουλή. Έγινε η φωνή μας, στήριξε τα δίκαια αιτήματά μας.

Ήδη από την περσινή χρονιά το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, για την κατάργηση της διετούς παραμονής μας στον τόπο διορισμού

Τη φετινή χρονιά και παρόλο που διάφορες δυνάμεις στο κίνημα καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό, πως οι νεοδιόριστοι θα μονιμοποιηθούμε, με επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, με αφορμή την τροπολογία της Κυβέρνησης, η οποία έδινε τη δυνατότητα στους νεοδιόριστους να αναλάβουν θέσεις διευθυντών, αποκαλύφθηκαν στην ουσία οι προθέσεις της. Τα σωματεία μετά τις αποκαλύψεις της Κυβέρνησης έγκαιρα οργάνωσαν τις παρεμβάσεις τους. Πραγματοποίησαν δεκάδες κινητοποιήσεις σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, κινητοποίησαν τους συναδέλφους ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας τους.

Επίσης, κατέθεσε τροπολογίες στη Βουλή για το ζήτημα της μονιμοποίησής μας, της καλυτέρευσης των όρων διαβίωσής μας και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. απέρριψε αυτές τις δίκαιες διεκδικήσεις, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «ποίησαν την νήσσαν» και αυτό γιατί ως κυβέρνηση ψήφισαν και στήριξαν αυτό το αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο.
Ο αγώνας μας δε θα σταματήσει αν δε γίνει πράξη το δίκαιο αίτημά μας.
Παίρνουμε κουράγιο από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα εδώ στην Ελλάδα, αλλά και στη Βρετανία, στη Γερμανία και ιδιαίτερα στη Γαλλία. Την Πέμπτη όλα τα σωματεία εκπαιδευτικών θα είμαστε στο Υπουργείο Παιδείας. Θα απαιτήσουμε συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας. Θα απαιτήσουμε το αυτονόητο.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ