Το Vittra Södermalm είναι ένα νέο πρότυπο σχολείο στην Στοκχόλμη, το οποίο θα ζήλευαν ακόμα και τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία του κόσμου. Δημιουργήθηκε από την αρχιτεκτονική ομάδα του Rosan Bosch Studio, η οποία…
διαμόρφωσε τους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου σε ένα περιβάλλον που εμπνέει τη μάθηση και που σπάει το όριο μεταξύ εκπαίδευσης και διασκέδασης! Ποιο παιδί δεν θα ονειρευόταν να φοιτήσει εκεί;

Το Vittra, λοιπόν, δεν έχει αίθουσες και θρανία, παρά χώρους γεμάτους χρώματα, στους οποίους οι δάσκαλοι έχουν την δυνατότητα να μετατρέψουν τη μάθηση σε παιχνίδι!

Τον πρώτο λόγο εκεί έχουν οι ξύλινες παιχνιδοκατασκευές που λειτουργούν ως θρανία. Έτσι, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν το μάθημα όχι σε αυστηρά καθιστή στάση, αλλά ακόμα και ξαπλωμένα σε μία από τις αίθουσες-σαλόνια που διαθέτει το σχολείο.

Παντού υπάρχουν έντονα χρώματα, αλλά και παιχνίδια προκειμένου το μάθημα να γίνει διαδραστικό, ώστε να το κατανοήσουν πιο εύκολα και φυσικά πιο ευχάριστα τα παιδιά.

Κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, πολύχρωμες σπηλιές και μια βιβλιοθήκη που ανοίγει σαν σεντούκι θησαυρού αποτελούν κάποια μόνο από τα αξιοσημείωτα στοιχεία σχεδίασης.

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες που σχεδίασαν το σχολείο, σκοπός τους ήταν το παιδί να κινείται σε έναν φυσικό για την ηλικία του χώρο, μακριά από τα αυστηρά θρανία και απαλλαγμένα από τον φόβο της έδρας.

Το καλύτερο, όμως, το αφήσαμε για το τέλος: Η φοίτηση στο σχολείο, όπως και σε όλα τα σχολεία της Σουηδίας, είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!

Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο δημόσιο σχολείο να υπάρξει ποτέ στην χώρα μας..;

mama365.gr

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ