ΑΠΘ: Ψήφισμα υπεράσπισης των 31 συλληφθέντων από την εισβολή των ΜΑΤ

ΑΠΘ: Ψήφισμα υπεράσπισης των 31 συλληφθέντων από την εισβολή των ΜΑΤ

Η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, καταδικάζει κατηγορηματικά την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων, ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, στην πρυτανεία του στις 22/2 και τη σύλληψη 31 νέων αγωνιστών φοιτητών.

Το πρωί της 22/2 φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία στην πρυτανεία ενάντια στο νέο νόμο Χρυσοχοϊδη-Κεραμέως, το οποίο έχει συναντήσει την αποδοκιμασία όλου του φοιτητικού κινήματος, αλλά και ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Απρόκλητα, και χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος, ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Παπαϊωάννου κάλεσε τον εισαγγελέα και ζήτησε παρέμβαση της αστυνομίας με πρόφαση υποτιθέμενες φθορές που είχαν διαπράξει οι φοιτητές στο κτίριο Διοίκησης. Η αστυνομία, σε μια πρωτοφανή επιχείρηση, κάνοντας επίδειξη δύναμης, εισέβαλλε με δεκάδες άντρες στο χώρο του Πανεπιστημίου, κάνοντας χρήση χημικών, χτυπώντας φοιτητές και φοιτήτριες, συλλαμβάνοντας στο σωρό 31 άτομα, ακόμα και μία λιπόθυμη φοιτήτρια! Παράλληλα οι άντρες των ΜΑΤ, με «υπερβάλλοντα ζήλο» χτυπούσαν και έσερναν ημίγυμνο φοιτητή μπροστά στις κάμερες, ένα πραγματικό βασανιστήριο.

Οι 31 φοιτητές οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΘ, οπού επί ώρες τους αρνούνταν το νόμιμο δικαίωμά τους να επικοινωνήσουν με δικηγόροκαι κρατήθηκαν μέχρι το επόμενο πρωί, όπου και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Οι κατηγορίες εναντίον των 31 φοιτητών είναι εντελώς ανυπόστατες και προσχηματικές: Το μόνο τους «έγκλημα» είναι ότι αγωνίστηκαν όπως και χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί τους ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που έρχεται να διαλύσει τη δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, να πετάξει μεγάλο αριθμό φοιτητών έξω από τα πανεπιστήμια, να φράξει το δρόμο προς αυτά σε έναν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, κυρίως από εργατικές-λαϊκές οικογένειες, να εγκαταστήσει την αστυνομία μέσα στο πανεπιστημιακό άσυλο, ενάντια στους δίκαιους αγώνες της νεολαίας, θυμίζοντας μέρες δικτατορίας.

Ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος είναι δίκαιος και έχει τη συμπαράσταση όλης της ελληνικής κοινωνίας, όπως φαίνεται και από τις χιλιάδες κόσμου που συμμετέχει κάθε βδομάδα στις διαδηλώσεις. Οι μόνοι ένοχοι για τα γεγονότα της Πρυτανείας, είναι ο Πρύτανης, η κυβέρνηση και η αστυνομία.

Η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης δηλώνει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή της στους 31 συλληφθέντες της 22/2 και ζητάει την άμεση αθώωσή τους.

·         Να αποσυρθούν οι ανυπόστατες κατηγορίες εις βάρος των 31 διωκόμενων φοιτητών. Αθώωση όλων των συλληφθέντων.

·         Να ακυρωθούν τα εξοντωτικά πρόστιμα.

·         Κάτω τα χέρια από το άσυλο, τον φοιτητικό συνδικαλισμόκαι τους αγώνες της νεολαίας.

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !