Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν κατα πάσα πιθανότητα να κατατίθενται οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές των δικαιούχων που πληρούν τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια που ορίστηκαν από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μετακινηθούν σε άλλο ομοειδές τμήμα σε ίδρυμα της ανώτατης εκπαίδευσης απο εκείνο στο οποίο εισήχθησαν.
Οι λεπτομέρειες και η διαδικασία της κατάθεσης των σχετικών αιτήσεων θα ανακοινωθούν πιθανότατα αύριο, Πέμπτη, ή την Παρασκευή από το υπουργείο Παιδείας, από το οποίο αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα η υπουργική απόφαση και η σχετική εγκύκλιος για τις μετεγγραφές των φοιτητών από ΑΕΙ σε ΑΕΙ με βάση και τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τις μετεγγραφές εφέτος άλλαξε και δόθηκε η δυνατότητα μόνο στους εισακτέους της εφετινής ακαδημαικής χρονιάς να μετεγγραφούν σε άλλο τμήμα από εκείνο στο οποίο εισήχθησαν βάσει ειδικών κριτηρίων. Δηλαδή δικαίωμα μετεγγραφής με τις νέες αυτές διατάξεις έχουν μόνο οι εφετινοί εισαχθέντες σε ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας (ακαδημαϊκό έτος 2011/2012) ή και εκείνοι που εισήχθησαν σε ένα τμήμα και τελικά δεν εγγράφησαν στα προγράμματά του για οικονομικούς λόγους.
Πάντως το ποσοστό των μετεγγραφόμενων δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων των πανελληνίων εξετάσεων του σχολικού έτους 2011-2012, της γενικής σειράς κατάταξης όταν πρόκειται για Τμήματα της Περιφέρειας Αττικής ή του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης. Στα τμήματα που υπάρχουν στο υπόλοιπο της επικράτειας το ποσοστό δεν μπορεί να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων των πανελληνίων εξετάσεων του σχολικού έτους 2011-2012, της γενικής κατάταξης.