: Η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού αναφέρθηκε στο και κατά πόσο  μπορούν να ανοίξουν άμεσα.

Πότε ανοίγουν τα

Μιλώντας στο CNN Greece, η Αθηνά Λινού, εκτιμά ότι με βάση τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι προγραμματισμένο να γίνει την 1η Φεβρουαρίου, δεν πρέπει να είναι γενικό.

«Θα πρότεινα να γίνει επικαιροποίηση ανά περιοχή των δεδομένων και να ανοίξουν μόνο εκεί που μπορεί να ανοίξουν με ασφάλεια, να μην είναι γενική η απόφαση ‘ναι ή όχι’ αλλά να είναι εξειδικευμένη ανά περιοχή».

Ειδικότερα, η καθηγήτρια προτείνει: «Να προσδιοριστούν σοβαρά όλες οι περιοχές αν είναι ή δεν είναι ‘κόκκινες’ με αριθμό κρουσμάτων ανά περιοχή και δείκτη θετικότητας ανά περιοχή. Αυτός ο προσδιορισμός πρέπει να γίνει με πολλά τεστ ώστε να δούμε αν υπάρχει κίνδυνος ή όχι. Δεύτερον, να εκτιμηθεί ο κίνδυνος ανά σχολείο. Δηλαδή, μπορούμε να είμαστε σε μεγάλες τάξεις και τα παιδιά να είναι σε απόσταση;».

Αφού αξιολογηθούν τα παραπάνω, «να κλείσουν μόνο τα σχολεία τα οποία είναι σε επικίνδυνες περιοχές είτε λόγω του είδους του ίδιου του σχολείου και του αριθμού των μαθητών, είτε λόγω των συνθηκών στην περιοχή. Τα υπόλοιπα να ανοίξουν», προτείνει η επιδημιολόγος.

Αναφορικά με το αν πρέπει το λιανεμπόριο να συνεχίσει να λειτουργεί με ίδιο τρόπο, η κ. Λινού προτείνει επίσης επαναπροσδιορισμό των δεδομένων.

«Να γίνει αξιολόγηση ανά περιοχή και να διαχωριστούν τα καταστήματα που είναι μικρά σε σχέση με τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα.

Είναι γνωστό ότι τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα έχουν πρόβλημα. Οπότε στις κόκκινες περιοχές να κλείσουν αυτά».

Ιδιαίτερα κρίσιμη για το προγραμματισμένο άνοιγμα της λειτουργίας των της χώρας αναμένεται να είναι η έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης.

Κατά τη σύσκεψη αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το αν πράγματι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας επιτρέπει το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας, εν μέσω αυξημένων κρουσμάτων και της διασποράς της μεταλλαγμένης νόσου.

Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα της αγοράς, με τους ειδικούς να προτίθενται να κάνουν και κάποια βήματα πίσω, αν χρειαστεί, προκειμένου να συγκρατηθεί η επιδείνωση της κατάστασης.