Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΑΔ αναφέρει πως  «σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, βρέθηκε ξαφνικά με την πλάτη στον τοίχο, μετά από μια αιφνιδιαστική αλλά και απαράδεκτη κίνηση του υπουργείου, να προβεί εν μια νυκτί σε τμημάτων».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

Πιο συγκεκριμένα, πολλοί διευθυντές την Παρασκευή το μεσημέρι έλαβαν, με οργή οι περισσότεροι, την απόφαση του υπουργείου για σύμπτυξη -συγχώνευση , με αποτέλεσμα να στοιβάζονται εν μέσω πανδημίας 27 με 28 παιδιά σε αίθουσες ακατάλληλες για την υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών.

Παράλληλα, η απόφαση αυτή θεωρούμε ότι δεν προάγει την εκπαιδευτική διαδικασία και προκαλεί σημαντικές δυσλειτουργίες σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το σκεπτικό της απόφασης αυτής, την ίδια στιγμή που το υπουργείο ζητά να προχωρήσει η αξιολόγηση και ήδη ο εκπαιδευτικός κλάδος είναι σε αναβρασμό.

Να θυμήσουμε ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί μόνιμοι και αναπληρωτές, έβαλαν πλάτη στην τηλεκπαίδευση και στήριξαν την Παιδεία στο σύνολό της μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Αντίθετα, το υπουργείο λειτουργεί τιμωρητικά με την απόφαση αυτή, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος. Καλούμε λοιπόν το υπουργείο :

1) Να προτάξει την δημόσια υγεία εν μέσω πανδημίας.
2) Να ανακαλέσει την απόφαση αυτή, που ήδη έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση.
3) Να προβεί σε κλήση αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων προκείμενου να συνεχιστεί σωστά η λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Η ΠΕΑΔ ως θεσμικός εκπρόσωπος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών παρακολουθεί τα γεγονότα και αναμένει διορθωτική κίνηση του υπουργείου.