Θα προσαυξηθούν κατά 11.000-12.000 από άλλες ειδικές κατηγορίες
Την Πέμπτη το πρωί ανακοινώνεται ο αριθμός των εφετινών εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ, όπως , για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά ψαλιδίζονται κατά 4% οι εισακτέοι στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, οι οποίοι ήδη είχαν μειωθεί κατά 16% την προηγούμενη χρονιά. Αντίστοιχα αυξάνονται κατά 3% με 5% οι εισακτέοι στις σχολές Θετικών Επιστημών και στα Πολυτεχνεία.
Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, οι εισακτέοι θα είναι εφέτος 58.295 στη γενική σειρά των εφετινών τελειοφοίτων λυκείου, αριθμός που θα προσαυξηθεί τελικά κατά περίπου 11.000 με 12.000 άτομα από άλλες ειδικές κατηγορίες εξεταζομένων (κατηγορία 10% που κάνει χρήση παλαιότερης βαθμολογίας, στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές κ.ά.). Οι εισακτέοι από τη γενική σειρά στα πανεπιστήμια θα είναι 38.790 (ακριβώς όσοι και πέρυσι) και στα ΤΕΙ 19.505 (κατά 250 άτομα λιγότερα από πέρυσι).
Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων αναμένεται με όλες τις ειδικές κατηγορίες να φτάσουν τις 70.000. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 80.000 υποψήφιοι.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν εφέτος στις 27 Μαΐου, ενώ οι βάσεις για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα ανακοινωθούν όπως κάθε χρόνο το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Μεγαλύτερο το διδακτικό έτος του χρόνου
Επιμηκύνεται το διδακτικό έτος για την επόμενη χρονιά, όπως έχει ήδη γράψει «Το Βήμα». Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας το σχέδιό του για την επόμενη σχολική χρονιά στο οποίο εντάσσεται η επιμήκυνση του διδακτικού έτους, το ψαλίδισμα των σχολικών αργιών και μαθητικών περιπάτων.
Έτσι, αναμένεται ότι το επόμενο διδακτικό έτος θα ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και όχι στις 11 του ίδιου μήνα, όπως γινόταν κάθε χρόνο. Επίσης για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών το νέο πρόγραμμα αναμένεται να αναφέρει ότι οι μαθητές θα εκκλησιάζονται το πρωί αλλά τις υπόλοιπες ώρες θα γίνεται κανονικό μάθημα.
Οι μαθητικοί γενικοί περίπατοι πιθανότατα θα μειωθούν από πέντε σε τρεις, αλλά θα αυξηθούν κατά δύο αυτές τις ώρες οι περίπατοι που γίνονται από τα σχολεία για εκπαιδευτικούς σκοπούς (επισκέψεις σε μουσεία κ.ά.)
Συνολικά οι διδακτικές ώρες στο σύνολο του διδακτικού έτους αναμένεται ότι θα αυξηθούν από 50 ως 60.
Πάντως εφέτος οι μαθητές των σχολείων που κατά το τρέχον έτος έκαναν καταλήψεις για μεγάλο χρονικό διάστημα αναμένεται ότι θα χάσουν τρεις ημέρες από τις διακοπές του Πάσχα κατά τις οποίες και θα κάνουν μαθήματα. Η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών αναμένεται ότι θα γίνει μετά την Τρίτη του Πάσχα.