Στον «αέρα» η λειτουργία του Ευαγγελισμού λόγω μεγάλων ελλείψεων

ΥΓΕΙΑ 🕔18/06/2015 - 08:35 | Author: Newsroom Ipaidia
Στο «κόκκινο» βρίσκεται η λειτουργία του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», καθώς σύμφωνα με επίσημες πηγές, χρήματα για την κάλυψη βασικών αναγκών υπάρχουν ως το τέλος του Ιουλίου.
Αν δεν δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση όχι μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, αλλά στο σύνολο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, υπάρχει κίνδυνος να λείψουν βασικά υλικά και φάρμακα.
Ήδη έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται κάποιες ελλείψεις στα νοσοκομεία.

Στον «Ευαγγελισμό» δεν υπάρχουν όλα τα είδη των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται για ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις. Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με τα είδη ενδοφθάλμιων φακών. Ελάχιστα είναι και τα υλικά για τη διενέργεια ουροκαλλιεργειών.

Επίσης, τα αποστειρωμένα σεντόνια μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία δίδονται με φειδώ. Το στοκ είναι ελάχιστο και οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η ημέρα που θα επιστρέψουν αναγκαστικά σε άλλες εποχές, τότε δηλαδή που χρησιμοποιούνταν απλά σεντόνια τα οποία δίδονταν για αποστείρωση, δεν είναι μακριά.

Γιατροί και εργαζόμενοι έχουν ήδη ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι αν δεν γίνουν άμεσα παραγγελίες φαρμακευτικών προϊόντων, τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν ελλείψεις βασικών φαρμάκων στο νοσοκομείο. Επειδή τον Αύγουστο οι εταιρείες κλείνουν, για να έχουν τα νοσοκομεία το φθινόπωρο τα απαραίτητα φάρμακα και υλικά, οι παραγγελίες δίδονται αυτή την εποχή.

«Για να γίνουν αυτή την περίοδο κάποιες παραγγελίες, μεταφέρονται κάποια χρήματα από έναν κωδικό σε άλλον. Αυτό όμως πόσο θα κρατήσει;» διερωτώνται.

Σύμφωνα με στοιχεία, η επίσημη μηνιαία δαπάνη του «Ευαγγελισμού» ανέρχεται σε 7,5-8 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, έχει φθάσει στο νοσοκομείο μόλις το 10% της χρηματοδότησης. Την ίδια στιγμή, το κόστος της περίθαλψης των ανασφάλιστων, το οποίο δεν είναι διόλου μικρό, καλύπτεται από το ίδιο το νοσοκομείο. Δηλαδή, το νοσοκομείο δεν έχει λάβει σχετική επιχορήγηση. Να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευθεί στον «Ευαγγελισμό» περίπου 300 ανασφάλιστοι πολίτες. Το κόστος της νοσηλείας τους ανέρχεται σε περίπου 750.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Ηλίας Σιώρας, δήλωσε ότι «όλες οι κυβερνήσεις, μηδέ εξαιρουμένης της τωρινής, είναι υπεύθυνες για την κατάσταση αυτή. Αυτές οι πολιτικές είναι καταστροφικές και οδηγούν τον λαό να φθάσει στο σημείο να ευχαριστήσει ακόμη και για τα χειρότερα μέτρα που θα έρθουν. Θέλουν να μας κάνουν όλους συνένοχους».

Loading...


  • europalso   ideascentral