5 ευρώ το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε ιατρεία και φαρμακεία – Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Ant1, αναφέρθηκε και στην επιστροφή των προστίμων στους ανεμβολίαστους αλλά και στο κόστος των εμβολίων που θα γίνονται στα φαρμακεία.

Αρχικά μίλησε για την πρώτη του απόφαση και είπε ότι «στο ΕΣΥ δεν είναι όλα “μαύρα” που έχει και πολλά καλά και πολλά κακά να δείξει. Η πρώτη απόφαση που υπέγραψα σχεδόν αμέσως ήταν η ενιαία λίστα χειρουργείων που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου».

«Το Κράτος θα έχει την πραγματική εικόνα που υπάρχει σε όλο το ΕΣΥ. Θα μπορούμε να βλέπουμε αν η κατάσταση πηγαίνει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο και να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας, ενώ σε έναν βαθμό θα μπορέσουμε να ελέγξουμε και την διαφθορά. Η ιδέα για την ενιαία λίστα χειρουργείων είχε ξεκινήσει επί Χρυσοχοΐδη, απλά εγώ επιτάχυνα την διαδικασία. Ο κάθε υπουργός που έρχεται εδώ δίνει τον καλύτερο εαυτό του για τους πολίτες. Έχω έρθει με πολύ μεγάλο κέφι στο Υπουργείο Υγείας. Στο Υπ. Εργασίας σε έξι μήνες έγιναν πολλά πράγματα, θέλω με την ίδια ταχύτητα να γίνουν πράγματα και εδώ».

Το κόστος για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού σε φαρμακεία και ιατρεία

Ο Υπουργός Υγείας είπε:

«Σε πολλές χώρες το εμβόλιο κατά του κορονοϊού γίνεται και στα φαρμακεία. Δεν είπα ποτέ να μην το κάνουν οι γιατροί. Εκ των ων ουκ άνευ θα το κάνουν οι γιατροί. Εγώ τους γιατρούς τους θέλω συμμάχους, όχι αντίπαλους. Δεν μπορεί να πειστεί ο πολίτης, αν ο γιατρός του λέει να μην κάνει το εμβόλιο. Η αρχική σκέψη είναι ότι θα διατηρηθούν όλα τα κανάλια εμβολιασμού σε όλες τις δημόσιες δομές δωρεάν, όπως το κάνει σήμερα ο καθένας και όποιος το κάνει σε ιατρείο ή φαρμακείο να μπορεί ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός να ζητά ένα ποσό, το ανώτερο πέντε ευρώ».

«Όχι στην επιστροφή προστίμων σε μη εμβολιασμένους»

Σχετικά με την διαγραφή προστίμων από πολίτες άνω των 60 ετών που δεν εμβολιάστηκαν έναντι του κορονοϊού και την αδικία της μη επιστροφής των προστίμων σε όσους πολίτες τα έχουν ήδη πληρώσει, ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιστραφεί το πρόστιμο σε κανέναν συνεπή πολίτη, λέγοντας ότι «στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα διαγραφούν τα φοιτητικά δάνεια. Όσοι έχουν πληρώσει τα φοιτητικά δάνεια θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω; Πρόστιμα βάζουν όλα τα κράτη. Τα πρόστιμα δεν μπήκαν για εισοδηματικούς λόγους, αλλά ως πίεση για να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί».

«Σε κάθε απόφαση του κράτους που διορθώνει μια άλλη απόφαση, κάποιοι αδικούνται. Ο κυριότερος λόγος για την διαγραφή των προστίμων ήταν επειδή ήθελα να στείλω ένα μήνυμα ότι φεύγουμε από την εποχή της σύγκρουσης και πρέπει να μπούμε στην εποχή του τακτικού εμβολιασμού. Μου έφεραν την λίστα και είδα ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που χρωστούσαν τα πρόστιμα ήταν άνω των 80 ετών. Να προχωρήσουμε να κάνουμε αναγκαστική είσπραξη σε ανθρώπους άνω των 80 ετών για το πρόστιμο των 100 ευρώ συν τους τόκους; Ως Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα μπορούσα να το κάνω…».