ΚΕΔΕ: Πρώτα ευρήματα του Προγράμματος Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού

ΥΓΕΙΑ 🕔03/10/2018 - 16:16 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Παρουσιάστηκαν τα ευρήματα του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του μαστού στους πρώτους 18 δήμους που πραγματοποιεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Το πρόγραμμα αφορά γυναίκες που ζουν σε ακριτικούς δήμους και τους οποίους επισκέπτεται η κινητή μονάδα ελέγχου του καρκίνου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Στους πρώτους έξι μήνες από το ξεκίνημά του, έχει πραγματοποιήσει περισσότερους από 2.000 μαστογραφικούς ελέγχους σε γυναίκες που δεν είχαν την δυνατότητα να εξεταστούν.

Σύμφωνα με τους ελέγχους, καταγράφηκαν 46 ύποπτα ευρήματα επί 1.688 μαστογραφιών με τον πιο αυξημένο, ποσοστιαία, αριθμό γυναικών που παραπέμφθηκαν σε περαιτέρω έλεγχο, να εμφανίζονται στο Δήμο Κομοτηνής και Δήμο Ξάνθης.

Οι επισκέψεις της κινητής μονάδας συνεχίζονται το επόμενο διάστημα (10 – 19 Οκτωβρίου ) στους Δήμους Σκύδρας, Βέροιας, Θερμαϊκού, Δέλτα Θεσσαλονίκης και Βόλβης. Οι προϋποθέσεις για την συμμετoχή στον δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο είναι:

Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών, να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες, να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό, να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν – 5 ημέρες μετά). Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή. Τα ραντεβού κλείνονται με σειρά προτεραιότητας.

Loading...


  • europalso

    ideascentral