Καρκίνος στόματος: Δείτε πώς να κάνετε αυτοεξέταση (Βίντεο)

ΥΓΕΙΑ 🕔28/03/2017 - 09:20 | Author: Newsroom Ipaidia

Ο καρκίνος του στόματος είναι μια σοβαρή ασθένεια που όμως μπορεί να θεραπευτεί. Η πρώιμη διάγνωση αποτελεί θεμέλιο για επιτυχή θεραπεία και επιβίωση.

Ο καρκίνος του στόματος είναι μία από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει 1 άνθρωπο κάθε ώρα σε καθημερινή βάση.

Δυστυχώς αυτό συμβαίνει διότι η διάγνωση γίνεται αργά, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Στην Ελλάδα έχουμε 600-700 νέες περιπτώσεις ετησίως και πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του στόματος, όπως και κάθε ασθένειας άλλωστε, είναι η πρόληψη. Η πρόληψη στηρίζεται στη γνώση του κάθε ανθρώπου όσον αφορά το ποιοι είναι οι καρκινογόνοι παράγοντες και η αποφυγή τους. Ο δεύτερος καλύτερος τρόπος είναι η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία. Όσο πιο πρώιμο είναι το στάδιο στο οποίο διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του στόματος, τόσο καλύτερη πρόγνωση έχει, αυξάνοντας το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης.

Στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος καίριος είναι ο ρόλος της αυτοεξέτασης. Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να εκδηλωθεί παντού. Στα ούλα, στα μάγουλα, στον ουρανίσκο, πιο συχνά όμως εντοπίζεται στο πλάγιο ή στο κάτω μέρος της γλώσσας (30%), στα χείλη (17%) και στο έδαφος του στόματος (14%). Πρέπει λοιπόν να ελέγχετε τακτικά το στόμα, τον λαιμό και το πρόσωπο μπροστά στον καθρέφτη.

Το παρακάτω βίντεο, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Στόματος «Βγάλε γλώσσα στον καρκίνο» (oralcancer.gr), σας δείχνει ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε για να κάνετε σωστά τη διαδικασία.

Loading...


  • europalso   ideascentral