: Πλησιάζουμε στις διακοπές των Χριστουγέννων με 220 κενά στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ηρακλείου, αναφέρει στην ερώτηση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ερώτηση

Καταθέτοντες:

Αβραμάκης Αντωνίου Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Πέτρου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Νικολάου Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Δημητρίου Σωκράτης
Ζεϊμπέκ Χασάν Χουσεϊν
Θραψανιώτης Μιχαήλ Εμμανουήλ
Λάππας Ευαγγέλου Σπυρίδωνας
Μάλαμα Ιωάννη Κυριακή
Μαμουλάκης Αντωνίου Χαράλαμπος (Χάρης)
Ξενογιαννακοπούλου Διονυσίου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπαδόπουλος Αποστόλου Αθανάσιος (Σάκης)
Πούλου Λεωνίδα Παναγιού (Γιώτα)
Σκουρολιάκος Λουκά Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τσίπρας Ηρακλή Γεώργιος
Φίλης Αριστοτέλη Νικόλαος
Φωτίου Βασιλείου Θεανώ
Χρηστίδου Δημητρίου Ραλλία

 

Ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα και παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, με την κατάθεση σχετικών Ερωτήσεων στις 30/8/21, 20/9/21 και 20/10/21, τεράστιο είναι το πρόβλημα με τα κενά στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέσαμε στην τελευταία κοινοβουλευτική μας παρέμβαση, τα κενά στον νομό μετά και την ολοκλήρωση της Β’ Φάσης προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ήταν 255 σε επίπεδο
πρωτοβάθμιας. Έναν μήνα μετά και ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της Δ’ Φάσης, τα κενά σε επίπεδο νομού στην Πρωτοβάθμια είναι 220, με την πλειονότητα αυτών να αφορούν στην Ειδική Αγωγή!

Οι ελάχιστες προσλήψεις της Γ’ Φάσης στο πλαίσιο της λογικής των τοποθετήσεων με το σταγονόμετρο του Υπουργείου, έχει ως αποτέλεσμα τα σχολεία να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα, ιδιαιτέρως τα εκείνα της επαρχίας, όπου υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι να υπάρχουν μαθητές και μαθήτριες που 2 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν έχουν ακόμα διδαχθεί κάποια από τα μαθήματα ειδικοτήτων (π.χ. Πληροφορική), ενώ μαθητές και μαθήτριες που χρήζουν ιδιαίτερης μαθησιακής στήριξης, παραμένουν ακόμα χωρίς παράλληλη
στήριξη, όπου και εντοπίζονται τα 150 από τα 220 κενά.

Τις τελευταίες ημέρες αναμένουμε καρτερικά τη Δ’ Φάση Προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, η οποία αναβάλλεται διαρκώς από το Υπουργείο, αφήνοντας χιλιάδες κενά σε πανελλαδικό επίπεδο.

Επειδή, οι μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες έχουν ίδια μορφωτικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους μαθητές και το Υπουργείο οφείλει να φροντίζει για τη ισότιμη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Επειδή, 2 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα κενά σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας ανέρχονται σε 220 στον ν. Ηρακλείου. Επειδή, αποτελεί μέγιστη αδιαφορία και αναλγησία η ύπαρξη χιλιάδων κενών πανελλαδικά εδώ και 2 μήνες και ενώ μαθητές και μαθήτριες έχουν περάσει δύο δύσκολες χρονιές τηλεκπαίδευσης.
Ερωτάται η Αρμόδια Υπουργός

1. Πότε θα πραγματοποιηθεί η Δ΄ Φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ποια θα είναι η κατανομή των προσλήψεων για τον νομό Ηρακλείου;

2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, για την άμεση κάλυψη όλων των κενών των σχολικών μονάδων, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία τους και την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών/τριών στην εκπαιδευτική διαδικασία;