Το πιο επιτυχημένο videogame έγινε 30 ετών

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔08/06/2014 - 18:56 | Author: Newsroom Ipaidia
To πιο επιτυχημένο videogame όλων των εποχών, το Tetris, έκλεισε τα 30! Συνολικά, έχει πουλήσει σε όλες τις πλατφόρμες που κυκλοφόρησε 170 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το Tetris, δημιουργήθηκε στην Σοβιετική Ένωση από τον Alexey Pajitnov σε έναν υπολογιστή Electronica 60 και τα blocks του δημιουργούνταν από χαρακτήρες ASCII, αφού δεν υπήρχε από το σύστημα η δυνατότητα παραγωγής γραφικών.
Ο Pajitnov εργαζόταν στη Σοβιετική Ακαδημία Επιστημών και αφού δημιούργησε το παιχνίδι, το οποίο τότε δεν είχε ούτε σκορ ούτε επίπεδα δυσκολίας, έδωσε τον κώδικα στον Vadim Gerasimov, ο οποίος το μετέφερε σε IBM PC.
Μετά τη μεταφορά του στο IBM ακολούθησαν εκδόσεις για Commodore 64 και Apple II και άνοιξε ο δρόμος για την επιτυχία!
Η Βρετανική εταιρεία Andromeda, χωρίς να έχει τα δικαιώματα, τα πούλησε (!) στην Spectrum HoloByte, και δημιουργήθηκε η πρώτη εμπορική μορφή του Tetris το 1987. Ακολούθησαν και άλλες «αδειοδοτήσεις», χωρίς κανείς να έχει αποκτήσει τα δικαιώματα από τον Pajitnov.
Το 1988, η Σοβιετική Ένωση δημιούργησε τον οργανισμό Elektronorgtechnica ο οποίος αδειοδότησε το Tetris και το 1989 η Nintendo αγόρασε άδεια και το συμπεριέλαβε στην νέα της φορητή κονσόλα παιχνιδιών Game Boy, πουλώντας τελικά 35 εκατομμύρια αντίτυπα.
Ο αριθμός αυτός αποτελεί το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ πωλήσεων όλων των εποχών σε μία πλατφόρμα, το οποίο ξεπέρασε το Super Mario Bros στο NES και το Wii Sports. Συνδυαστικά πάντως σε όλες τις πλατφόρμες το Tetris βρίσκεται με διαφορά στην πρώτη θέση.
Βεβαίως, κλώνοι του Tetris και διάφορες παραλλαγές του έχουν κυκλοφορήσει σε κάθε πλατφόρμα όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα, είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή.
Ο Pajitnov ήταν συνιδρυτής στην Tetris Company το 1996, μέσω της οποίας κατάφερε να αποκτήσει τα δικαιώματα του τίτλου παγκοσμίως, αφού μέχρι τότε τα έσοδά του ήταν ελάχιστα.

Loading...
  • europalso   ideascentral