Οι υπολογιστές βρίσκονται πλέον σε κάθε εργασιακό περιβάλλον, σε κάθε σπίτι και οι φωτεινές οθόνες που απέχουν μόλις λίγα εκατοστά από τα μάτια μας, μας κουράζουν και μπορεί να μας προκαλέσουν προβλήματα στην όραση…

Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε όσο είναι δυνατόν τα μάτια σας από τις βλαβερές συνέπειες της πολύωρης χρήσης του υπολογιστή.

Σύμφωνα με έρευνα του «The Vision Council», περίπου το 70% των ανθρώπων που κάθονται οκτώ και περισσότερες ώρες την ημέρα μπροστά από μία οθόνη (πχ στην εργασία τους) αντιμετωπίζει πρόβλημα στην όραση.

Δείτε μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, όταν οι ώρες στον υπολογιστή συσσωρεύονται:

-Μειώστε την θαμπάδα της οθόνης σας με το να την διατηρείτε καθαρή. Βεβαιωθείτε επίσης ότι είναι το πιο φωτεινό αντικείμενο στον χώρο που κάθεστε και πως αντανακλούν οι ακτίνες του ήλιου απευθείας στο γυαλί. Επίσης το γκρι φόντο είναι πιο φιλικό στα μάτια σας από το λευκό.

-Καθίστε σε απόσταση τουλάχιστον όσο το μήκος του χεριού σας από την οθόνη. Βεβαιωθείτε ότι είναι τοποθετημένη πιο χαμηλά από το ύψος των ματιών σας και ιδεατά να έχει μία ελαφριά γωνία θέασης προς τα εσάς.

-Να θυμάστε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας (βλεφάρισμα). Ο εγκέφαλός μας έχει την τάση να παραβλέπει αυτήν την ασυνείδητη κατά τα άλλα λειτουργία όταν εστιάζει σε μία οθόνη.

-Να αποστρέφετε το βλέμμα σας τελείως από την οθόνη κάθε 20 λεπτά το περισσότερο. Εστιάστε για περίπου 20 δευτερόλεπτα σε κάτι που βρίσκεται 5-6 μέτρα μακριά σας.

-Αναρωτηθείτε μήπως αξίζει να αγοράσετε ένα ζευγάρι γυαλιά αποκλειστικά για χρήση στην οθόνη του υπολογιστή, με ειδικά φίλτρα που θα προστατεύσουν ακόμα καλύτερα τα μάτια σας.
onmed.gr