Αγαπητοί μου Χριστιανοί,  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ! -Α- Τους τελευταίους καιρούς, διάφορα γεγονότα που συνέβησαν και συμβαίνουν στην Πατρίδα μας, έχουν θολώσει και συνεχίζουν να θολώνουν τον πνευματικό μας ορίζοντα.

Ζητήματα εθνικά, όπως το «Σκοπιανό», το « Βορειοηπειρωτικό» και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην περιοχή της Κύπρου, δημιουργούν στενοχώρια και θλίψη στον Λαό μας. Γιατί, φόβος υπάρχει μήπως ο πολιτικός κόσμος υποχωρήση, στις πραγματικά αφόρητες πιέσεις των Η. Π. Αμερικής, έναντι των Σκοπίων και της Αλβανίας. Τα δυoαυτά κρατίδια, όσο βλέπουν την Ελλάδα διστακτική και να κατατρύχεται από την φαγωμάρα του πολιτικού κόσμου, τόσο γίνονται θρασύτερα και απαιτητικότερα. Αφού, να σκεφθή κανείς, οι Αλβανοί θέλουν να στήσουν μνημείο στην … Θεσπρωτία για την δήθεν γενοκτονία των «Τσάμηδων» !

 

Είχαμε, βέβαια, τα δύο μεγαλειώδη συλλαλητήρια για την Μακεδονία μας, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, κατά τα οποία εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, με μια πρωτοφανή ομοψυχία, ανεξάρτητα από τις κομματικές τους τοποθετήσεις, βροντοφώναξαν προς κάθε κατεύθυνση, ότι «η Μακεδονία είναι μία. Και είναι Ελληνική». Δόξα τω Θεώ ! Η Κυβέρνηση, τρομοκρατημένη από το πλήθος και το πάθος των διαδηλωτών, προσπάθησε να επισπεύση τις εξελίξεις… Ο χρόνος θα δείξη τι θα βγάλουν τα διάφορα «μαγειρέματα».

-Β-

Όμως, όλα γύρω μας διαλαλούν την νίκη του Κυρίου Ιησού Χριστού επί του θανάτου και όλων των σκοτεινών δυνάμεων. Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ είναι γεγονός ! Και το Φως της, όσο κι’ αν κάποιοι προσπαθούν να το σβήσουν, τόσο περισσότερο θα λάμπη και θα φωτίζη τις ψυχές και την ανθρωπότητα ολόκληρη. Και μεις, οι ορθόδοξοι χριστιανοί, παίρνουμε δύναμη και θάρρος, με πλήρη την πεποίθησή μας, ότι «ανέστη ο Κύριος όντως». Γιατί, «ει Χριστός ουκ εγήγερται ματαία η πίστις ημών», κατά την διακήρυξη του αποστόλου Παύλου. Αν, δηλαδή, ο Χριστός δεν είχε αναστηθή, ο θάνατος και η αμαρτία δεν κατανικήθηκαν. Ο Ιησούς δεν είναι πλέον ο Λυτρωτής του κόσμου, τον Οποίο ο Άδης δεν μπόρεσε να κρατήση στα σπλάγχνα του. Είναι, απλούστατα, κάποιος θνητός, τον οποίο κατάπιε ο θάνατος, όπως και κάθε άλλο άνθρωπο, και, επομένως , η πίστη μας είναι αθεμελίωτη. Πραγματικά, θα ήμασταν οι ελεεινότεροι όλων των ανθρώπων εμείς οι χριστιανοί, εάν ο Χριστός δεν είχε αναστηθή εκ των νεκρών (Α Κορ. ιε 20).

-Γ-

Λοιπόν, αδελφοί μου, ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ! Μέσα μας, γύρω μας, παντού, φως και χαρά. «Η απολύτρωση και η σωτηρία των ανθρώπων είναι πλέον πραγματικότητα. Ο Κύριος Ιησούς αποδεικνύεται με την ανάστασή Του και Σωτήρ και Λυτρωτής του κόσμου. Το πλήγμα, που πέτυχε με την ανάστασή Του κατά του θανάτου ήταν θανάσιμο και η νίκη οριστική.

Έτσι εξηγείται πως η ανάσταση, τον αδιάλλακτο διώκτη της Εκκλησίας Σαύλο, τον μετέτρεψε σε ενθουσιώδη κήρυκα της θεότητος του Χριστού · και πως ο δύσπιστος Θωμάς έκανε την ακατάλυτη ομολογία της πίστεως : «ο Κύριός μου και ο Θεός μου» (Ιωάνν. κ 28), πάνω στην οποία θεμελιώθηκε η Εκκλησία, η οποία λατρεύει τον Κύριο ως «βασιλέα βασιλέων και Κύριον κυρίων» (Αποκ. ιθ 16).

-Δ-

Στα 2.000 χρόνια, που έχουν περάσει, μυριάδες ψυχών, φωτιζόμενες από το αναστάσιμο Φως, ακολουθούν τον Χριστό «και άδουσι… την ωδήν του αρνίου» (Αποκ. ιε 3). Και η φωνή τους, «ως φωνή υδάτων πολλών λεγόντων · αλληλούϊα · ότι εβασίλευσε Κύριος ο Θεός ο παντοκράτωρ» (Αποκ. ιθ 6). Χριστός Ανέστη ! Αδελφοί συνέλληνες, Χριστός Ανέστη ! Αδελφοί Κύπριοι και Βορειοηπειρώτες , Χριστός Ανέστη ! Έλληνες της Διασποράς, εργαζόμενοι, στρατευμένοι νέοι · φοιτητές και μαθητές, όσοι είστε στην Ελλάδα κι’ όσοι, εξ αιτίας των δυσμενών περιστάσεων βρίσκεστε στο εξωτερικό, Χριστός Ανέστη. Και ο αντίλαλος θα λέη : Αληθώς Ανέστη !

Χρόνια πολλά, αναστάσιμα, άγια.  Διάπυρος ευχέτης εν Χριστώ Αναστάντι

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ  † Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ