Η ιστορία για το πότε, πώς και γιατί καθιερώθηκε η γιορτή της μητέρας -που είναι την Κυριακή, οπότε θυμηθείτε να δώσετε κάνα λουλούδι στη μάνα σας!

Την Κυριακή είναι η γιορτή της μητέρας.

Αυτήν τη μέρα, λοιπόν, που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ξεχωριστή για τον εορτασμό των μητέρων, των ανθρώπων που μας φέρνουν όλους στη ζωή, έχει ενδιαφέρον να δούμε πότε, πώς και γιατί καθιερώθηκε να τη γιορτάζουμε.

Η γιορτή καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και, κυρίως, το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις. Το 1870, δε, η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

Όσο για την Ελλάδα, η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με τη γιορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ, που πηγαίνουν τον Ιησού των 40 ημερών στον Ναό για ευλογία. Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 και έχει προφανή συμβολισμό. Κατά τη δεκαετία του 1960, όμως, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η συνήθεια εορτασμού της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, όπως συνέβαινε στη Δύση.