– Τι λένε οι κάτοικοι για τις καταστροφικές – Για έβδομη ημέρα φωτιές κατακαίουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

«Ζούσαμε στον επίγειο παράδεισο και από το ένα λεπτό στο άλλο πλέον ζούμε μια κόλαση. Δεν έχουμε όνειρα, δεν έχουμε τίποτα. Φίλοι μας δεν έχουν σπίτια, δεν ξέρουν που θα πάνε αύριο για δουλειά. Η μεγάλη μας πίκρα, αυτό που δεν χωράει το μυαλό μας, είναι ότι όλο αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν την Πέμπτη απόγευμα όταν υπήρχε μια μικρή εστία δίπλα μας είχαν στείλει δύο εναέρια μέσα για να σωθεί όλη η Εύβοια», σημείωσε ο Στάμος Ηλιοδρομίτης, πρόεδρος της κοινότητας Αγίας Άννας Ευβοίας στο MEGA.

«Καήκαμε τσάμπα. Πώς θα φτιαχτεί ξανά αυτός ο τόπος; Έρχονται οι εθελοντές, φέρνουν φαγητά, ρούχα, αλλά δεν είμαστε επαίτες. Θέλουμε να είναι άλλο το αύριο για εμάς. Να έχουν τα παιδιά μας μεροκάματο. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη. Περιμένω κάποιον να πει ότι κάναμε λάθος, να φύγει κάποιος από τη θέση του. Αν φταίω εγώ, πρέπει να παραιτηθώ. Δεν ξέρω ποιος, αλλά κάποιος φταίει, δε γίνεται να μη φταίει κανείς», συνέχισε ο ίδιος.

«Δεν ξέρω γιατί δεν ήρθαν τα εναέρια. Μπορεί να ήταν σκόπιμο, μπορεί να ήταν κακός χειρισμός, δεν είμαι μάντης. Εγώ κοιτάζω το αποτέλεσμα. Αν είχαν έρθει, η Εύβοια δε θα καιγόταν και τώρα θα κάναμε μπάνιο στις παραλίες. Είναι αμαρτία από το Θεό αυτό που έγινε. Κρίμα. Δεν υπάρχουν λόγια», πρόσθεσε.

«Δε θέλουμε να είμαστε επαίτες. Για την επόμενη μέρα θέλω να μπουν βάσεις ουσίας οικονομικής ανάπτυξης. Υπάρχουν λύσεις. Ό,τι έγινε, έγινε. Πίσω να γυρίσουμε δε γίνεται. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα. Από λόγια έχουμε χορτάσει. Αν έρθει ο χειμώνας, εδώ θα θέλουμε βάρκες. Πρέπει όλα να γίνουν άμεσα», τόνισε ο κ. Ηλιοδρομίτης.

«Θέλω να αναλάβει κάποιος την ευθύνη. Κάποιος να φύγει. Κάποιος φταίει. Νιώθω πως έτσι κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Παρακαλώ ό,τι είναι να γίνει, να γίνει άμεσα. Εδώ βλέπω μόνο δάκρυα, όλοι θα πάθουμε κατάθλιψη. Είμαστε μες στη μαυρίλα. Οι ζημιές είναι τεράστιες. Η καταγραφή τους πρέπει να γίνει από ειδικούς. Είναι κατεστραμμένες καλλιέργειες, σπίτια, τα πάντα. Εδώ δεν υπάρχει μεροκάματο πια για τους ρητινοκαλλιεργητές, πρέπει να μεταναστεύσουν. Τουλάχιστον για μία πενταετία θα πρέπει η κυβέρνηση να φροντίζει για αυτούς τους ανθρώπους, θα τους στηρίζει οικονομικά. Εγώ έχω δουλειά, όλοι οι φίλοι μου δε θα έχουν. Κάνω έκκληση να μην μας ξεχάσετε», κατέληξε ο κ. Ηλιοδρομίτης.

Παλεύουν μόνοι τους οι κάτοικοι με τις φλόγες!

Η κάμερα του MEGA βρέθηκε στη Γερακιού Ευβοίας, όπου οι κάτοικοι, μόνοι και αβοήθητοι, ρίχτηκαν στη μάχη με το πύρινο μέτωπο.

«Το πρόγραμμα για να μας κάψουν είναι μακροχρόνια. Τα εναέρια μέσα για αλλού τα στέλνανε και αλλού πηγαίναν. Οι πυροσβέστες δουλεύουν κανονικά, φταίνε τα μεγάλα τα κεφάλια», είπε κάτοικος της περιοχής.

«Το ηθικό μας αναπτερώθηκε γιατί ακούγαμε τα αεροπλάνα που πήγαιναν και γέμισαν νερό στη θάλασσα. Αυτό κράτησε για 1 – 2 ώρες, κι από εδώ δεν πέρασε τίποτα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι στον Δρυμώνα είναι ότι έχουν καεί τα πάντα, εκτός από το Μοναστήρι. Το Μοναστήρι ήταν άθικτο, γιατί όπως έμαθα, τα ελικόπτερα έριχναν νερό γύρω από το μοναστήρι», είπε άλλος κάτοικος και άφησε αιχμές πως η εκκλησία έδωσε εντολή για να σωθεί η μονή.

Στα χωριά Γερακιού και Γαλατσώνα οι κάτοικοι παρέμειναν στα χωριά και ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες, διακινδυνεύοντας να εγκλωβιστούν.