Διαβάστε 10 ενδιαφέροντα στοιχεία για το ανθρώπινο σώμα, που πιθανότατα δεν γνωρίζατε.

1. Τα πεπτικά οξέα του στομάχου είναι αρκετά ισχυρά για να διαλύσουν τον υδράργυρο. Ευτυχώς για εμάς, τα κύτταρα στο βλεννογόνο του στομάχου ανανεώνονται τόσο γρήγορα που τα οξέα δεν έχουν χρόνο να τα διαλύσουν.
2. Οι πνεύμονες περιέχουν πάνω από 300.000 εκατομμύρια τριχοειδή αγγεία (μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία). Αν τα βάζαμε δίπλα-δίπλα θα έφτιαχναν μια γραμμή μήκους 2.400 χιλιομέτρων.
3. Οι όρχεις ενός άνδρα παράγουν 10 εκατομμύρια νέα σπερματοζωάρια κάθε μέρα – ποσότητα αρκετή να διπλασιάσει τον πληθυσμό της Γης μέσα σε έξι μήνες!
4. Τα ανθρώπινα οστά είναι τόσο ισχυρά όσο ο γρανίτης στην στήριξη βάρους. Ένα οστό στο μέγεθος ενός σπιρτόκουτου μπορεί να υποστηρίξει 9 τόνους – αυτό είναι τέσσερις φορές το βάρος που μπορεί να υποστηρίξει ένα σκυρόδεμα.
5. Κάθε νύχι στο πόδι και το χέρι χρειάζεται 6 μήνες για να μεγαλώσει.
6. Το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος είναι το δέρμα. Σε έναν ενήλικο άνδρα καλύπτει περίπου 1.9 τετραγωνικά μέτρα. Το δέρμα συνεχώς ανανεώνεται – στην διάρκεια της ζωής του, κάθε άνθρωπος χάνει περίπου 18 κιλά δέρματος.
7. Όταν κοιμάσαι, ψηλώνεις κατά 8mm. Την επόμενη μέρα συρρικνώνεσαι στο προηγούμενο ύψος σου. Ο λόγος είναι ότι οι δίσκοι του χόνδρου συμπιέζονται σαν σφουγγάρια, από την δύναμη της βαρύτητας, όταν στέκεστε ή κάθεστε.
8. Ο μέσος άνθρωπος τρώει 50 τόνους φαγητού και πίνει 50.000 λίτρα υγρών, κατά την διάρκεια της ζωής του.
9. Κάθε νεφρό περιέχει 1 εκατομμύριο μεμονωμένα φίλτρα. Αυτά φιλτράρουν ένα μέσο όρο 1.3 λίτρων αίματος ανά λεπτό και απομακρύνουν 1.4 λίτρα ούρων την ημέρα.
10. Το ανθρώπινο σώμα εκπέμπει σε 30 λεπτά αρκετή θερμότητα για να βράσει 4 λίτρα νερό.