Πτώση μεγαλύτερη του 1 δισεκατομμύριο ευρώ καταγράφηκε στα έσοδα από τον τουρισμό το πρώτο εννεάμηνο του 2016.

Στην περίοδο που καταγράφεται περιλαμβάνεται και η «καυτή» θερινή περίοδος, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο επισκέπτες.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ταξιδιωτική κίνηση στη χώρα μας ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους έφτασε τα 23,98 εκατομμύρια επισκέπτες, αυξημένη κατά 6,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Ωστόσο, οι εισπράξεις κατρακύλησαν κατά 7,9%, πέφτοντας στα 11,78 δισεκ. ευρώ. Η πτώση στα έσοδα οφείλεται στο γεγονός ότι ο μέσος τουρίστας περιόρισε τόσο τις δαπάνες του όσο και τη διάρκεια παραμονής στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια δαπάνη υποχώρησε κατά 8,8%, ήτοι στα 69 ευρώ, έναντι 75 ευρώ που ήταν το πρόπερσι. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν από επισκέπτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι «ψαλίδισαν» τα έξοδά τους κατά 15,4%, όμως και οι ευρωπαίοι τουρίστες περιόρισαν τα έξοδά τους κατά περισσότερο από πέντε τοις εκατό.

Την ίδια στιγμή, η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε στις 7,2 διανυκτερεύσεις, 4,9% κάτω σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2015.

Αυτό συνέβη μολονότι ο αυξημένος όγκος της τουριστικής κίνησης ώθησε το σύνολο των διανυκτερεύσεων στα 171,75 εκατομμύρια, δηλαδή 1,7 εκατ. καλύτερα σε σχέση με πέρυσι.

Τέλος, σχετικά σταθερή εικόνα δίνει ο τομέας της κρουαζιέρας, με τον αριθμό των εξόδων σε ελληνικά λιμάνια να αυξάνεται οριακά, κατά 44 χιλιάδες άτομα, παρά το γεγονός ότι «έδεσαν» στη χώρα μας 144 λιγότερα κρουαζιερόπλοια.