Τι αναμένεται να γίνει με την Εύα Καϊλή και το σκάνδαλο του Κατάρ – Αντιμέτωπη με την πιθανότητα προφυλάκισής της βρίσκεται σήμερα η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή

Πιο αναλυτικά, το προδικαστικό συμβούλιο του Βελγίου αναμένεται να κρίνει αν η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα περάσει το διάστημα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της (δηλαδή 1-1.5 χρόνο) στις βιώσιμες φυλακές Χάρεν των Βρυξελλών ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Το γεγονός ότι χθες η κ. Καϊλή μεταφέρθηκε στις υπερσύγχρονες φυλακές Χάρεν από τις φυλακές Σεν Ζιλ, όπου τελούσε υπό κράτηση εκλαμβάνεται από μερίδα αναλυτών ως κακός οιωνός ενόψει της σημερινής δικαστικής διαδικασίας, τη στιγμή που η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου παρουσίασε χθες τα ευρήματα από τις έρευνες στις κατοικίες και στα γραφεία του πρώην Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντζέρι, της Εύας Καϊλή και του πατέρα της, Αλέξανδρου, ευρήματα που υπερβαίνουν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, αφήνοντας άφωνη την κοινή γνώμη.

Το συνολικό οικονομικό ποσό, το οποίο εντόπισαν οι βελγικές Αρχές μέσα σε βαλίτσες, τσάντες και σακούλες στην κατοχή της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή και του πατέρα της ανέρχεται στις 750.000 ευρώ κι ενώ εξελίσσονται σε Αθήνα και Βρυξέλλες οι έρευνες με αμείωτο ρυθμό, για τον εντοπισμό περαιτέρω στοιχείων.

Σημειωτέον ότι μαζί με την κ. Καϊλή στο προδικαστικό τμήμα, αυτό δηλαδή που θα αποφασίσει σήμερα αν θα κριθούν ή όχι προφυλακιστέοι, θα οδηγηθούν ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ένας λομπίστας των Βρυξελλών και ο πρώην Ιταλός Ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος περιγράφεται ως ο ιθύνων νους της «παρέας».

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από τη σημερινή κρίση των ανακριτικών Αρχών στο Βέλγιο για την προφυλάκιση ή μη της κ. Καϊλή, το πολιτικό κλίμα στους ευρωπαϊκούς κύκλους είναι εξαιρετικά βαρύ για την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, καθώς για τους περισσότερους συναδέλφους της η υπόθεση επηρεασμού και δωροδοκίας από μέρους του Κατάρ εντείνει τον ευρωσκεπτικισμό, υπονομεύοντας ευθέως την ίδια ώρα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τις σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά συμπύκνωσε η χθεσινή τοποθέτηση, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβας Γιόχανσον, η οποία απευθυνόμενη προς τους συλληφθέντες ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ντροπή σας. Ντροπή σας που προδώσατε την εμπιστοσύνη μας. Την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης που περιμένουν από εσάς να πολεμήσετε για τα συμφέροντά τους. Που προδώσατε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων σας που εργάζονται πολύ σκληρά και τίμια».

Κατά την Επίτροπο Γιόχανσον, η Κομισιόν ετοιμάζεται να προτείνει το 2023 νέα νομοθεσία που θα ποινικοποιεί όλες τις μορφές διαφθοράς σε όλα τα κράτη μέλη, όχι μόνο τη δωροδοκία, αλλά και τον παράνομο πλουτισμό, την υπεξαίρεση και την κατάχρηση εξουσίας, με σκληρές κυρώσεις, καθώς τα «παραθυράκια» και οι γκρίζες ζώνες στον σημερινό κανονισμό λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άφηναν μέχρι τώρα χώρο σε ομάδες συμφερόντων να εκμεταλλευθούν την ισχύ των Ευρωβουλευτών, κατευθύνοντας την κρίση ορισμένων εξ΄αυτών.