Self test – ΟΔΗΓΟΣ για εργαζόμενους: Για ποιούς είναι υποχρεωτικό

Self test – ΟΔΗΓΟΣ για εργαζόμενους: Για ποιούς είναι υποχρεωτικό

: Υποχρεωτικά είναι από σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου τα τεστ αυτοδιάγνωσης για πολλούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τι γίνεται με θετικό αποτέλεσμα – Ποιά τα πρόστιμα

Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή 25 Απριλίου, το μέτρο των self test στις επιχειρήσεις θα εφαρμόζεται πιλοτικά, έτσι οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να προμηθευτούν τα self test με τον ΑΜΚΑ τους από τα φαρμακεία, να υποβληθούν στο τεστ και να δηλώσουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα testing.gov.gr.

Συγκεκριμένα θα έχουν το περιθώριο να κάνουν τη συγκεκριμένη διαδικασία όποτε αυτοί επιθυμούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ωστόσο, από την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή την Μεγάλη Εβδομάδα, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να έχουν κάνει το self test πριν πάνε στη δουλειά τους και να έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα.

Οι εργαζόμενοι που δεν επιθυμούν να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για τον και να μην δηλώσουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να μην δεχτούν την τους και μάλιστα έχουν και τη δυνατότητα να μην τους πληρώνουν το μισθό που αναλογεί στην περίοδο που δεν εργάζονται.

Αυτό δεν ισχύει όμως αν κάποιος βρεθεί θετικός και δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να εργαστεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο μισθός του εργαζόμενου θα πληρώνεται κανονικά με το του ΕΦΚΑ και με την αμοιβή που προβλέπεται από τον εργοδότη για την αναρρωτική άδεια.

Τέλος, σε περίπτωση που κάποιος  δεν νοσεί αλλά κάποιος συνάδελφός του βρεθεί θετικό στον κορονοϊό και πρέπει να μπει σε προληπτική καραντίνα (για 7 ή 14 ημέρες) καθώς ήρθε σε άμεση επαφή μαζί του, όταν επιστρέψει στη δουλειά του θα κληθεί να αναπληρώσει τον χρόνο απουσίας του στο 50%, με μία ώρα υπερεργασίας την ημέρα

Για ποιούς είναι υποχρεωτικά

Tα self-tests είναι υποχρεωτικά για τους εργαζομένους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους:

 • Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
 • Εστίαση
 • Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες
 • Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές)
 • Υπηρεσίες καθαρισμού
 • Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
 • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο. Θα χρειαστούν :

 1. Τον ΑΜΚΑ τους και
 2. Την αστυνομική τους ταυτότητα.

Μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test. Αν κάποιος εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του)  έχει αυτή τη δυνατότητα.

Πού γίνονται οι ηλεκτρονικές δηλώσεις

Τα βήματα για να δηλώσουν οι εργαζόμενοι το αποτέλεσμα είναι τα εξής:

 • μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr
 • επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο» και
 • μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr.
 • ταυτοποιούνται με την χρήση των κωδικών του taxisnet,
 • εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και
 • υποβάλουν το αποτέλεσμα του τεστ συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)»

Εφόσον το τεστ βγει θετικό, οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν δήλωση θετικού αποτελέσματος  και να προβούν σε δεύτερο επαναληπτικό τεστ εντός 24 ωρών, είτε σε κάποια από τις σταθερές δημόσιες δομές που προτείνονται, είτε ιδιωτικά, εφόσον το επιθυμούν με δικά τους έξοδα. Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.  Στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα.

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζομένους του για την υποχρέωσή τους να υποβληθούν σε self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση. Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.)  για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)

Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί  εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Προσοχή, καθώς όπως προειδοποιεί το υπουργείο Εργασίας, η  εφαρμογή των ρυθμίσεων θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχων από τον ΣΕΠΕ που στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του προγραμματίζει στοχευμένους ελέγχους στους κλάδους που εμπίπτουν στο πεδίο της ΚΥΑ (λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές κλπ.).

Κορονοϊός: «Πάσχα στο χωριό με self test» – Η λύση για το συνωστισμό στις πλατείες

ΟΑΕΔ, e-ΕΦΚΑ: Ποιοί πληρώνονται

Κορονοϊός: Ανοίγουν οι σχολές οδηγών- Ποιά τα μέτρα

 

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !