Ρύθμιση οφειλών: Στην τελική ευθεία η απόφαση για τις 12 και 24 δόσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔17/08/2020 - 18:00 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων καθώς μόλις σε 11 ημέρες λήγει η προθεσμία υποβολή τους. Η 28η Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία μετά και την τελευταία παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Στο μεταξύ φαίνεται να κλειδώνει η ρύθμιση των χρεών για 12 και 24 δόσεις.Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές, τακτικές (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων των οποίων η πληρωμή έχει ανασταλεί.

Στο μέτρο εντάσσονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έκλεισαν με κρατική εντολή και εργαζόμενοι που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Παράλληλα αν και η αποπληρωμή με 12 δόσεις θα είναι πιθανότατα άτοκη, στις 24 δόσεις η πρόθεση είναι να επιβληθεί επιτόκιο 2.5%, επιβάρυνση που μπορεί να αποτρέψει κάποιους από το να τις επιλέξουν.

H ρύθμιση θα είναι ελαστική σε ό,τι αφορά την απώλεια της ρύθμισης, δίνοντας μεγαλύτερο περιθώριο σε όσους ενταχθούν και χάσουν κάποιες δόσεις να επανέλθουν χωρίς ποινές και να συνεχίσουν την αποπληρωμή των δόσεων μέχρι και την εξόφληση της οφειλής τους.

Θα υπάρχει επίσης ειδική πρόβλεψη για όσους μέχρι και τον Φεβρουάριο ήταν ενταγμένοι στην ρύθμιση των 120 δόσεων ή των 100 δόσεων και από τον Μάρτιο δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα υποβληθούνσε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τον Ιανουάριο του 2021, ενώ τα στοιχεία για την μείωση του τζίρου ή των εισοδημάτων θα ανακτώνται αυτόματα από την ΑΑΔΕ με έγκριση του φορολογούμενου.  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: