Σενάρια για ενδεχόμενη διαγραφή μέρους του από το κοινωνικό μέρισμα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real, το σενάριο που φέρεται να εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι να μην πληρώσουν οι φορολογούμενοι την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

Η πρόταση προβλέπει να διαγραφεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, αλλά μόνο για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα τις τέσσερις πρώτες δόσεις.

Η ουσία της πρότασης έγκειται στο ότι θα υπάρξει κίνητρο σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και έτσι να αυξηθεί κατακόρυφα η εισπραξιμότητα του φόρου, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τα κρατικά έσοδα.

Το συνολικό ποσό που θα διανείμει η κυβέρνηση είναι 800 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό είναι το συνολικό που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους Θεσμούς, προκειμένου να το διανείμει ως προϊόν της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης

Τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ εξετάζεται να δοθούν σε μακροχρόνια άνεργους και συνταξιούχους με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Η πρόταση πάντως συναντάει δυσκολίες, καθώς αρκετοί φορολογούμενοι έχου πληρώσει ολόκληρο τον είτε αυτοβούλως είτε αναγκαστικά μέσω συμψηφισμών.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο επεξεργασίας και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ