Τι ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, , Θάνος Παπαϊωάννου στο Ελλάδα24  για τη διεξαγωγή του αλλά και τις εκλογές.

Αναφορικά με τον γραπτό διαγωνισμό, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ τόνισε πως θεωρεί εφικτό το στόχο να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός πριν από τις εκλογές.

«Εάν δεν προλάβουμε τις εκλογές θα πάμε πίσω πολλούς μήνες»

Ο ίδιος εξήγησε ότι όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο αναστέλλονται κατά τη διενέργεια των εκλογών, από τη στιγμή μάλιστα που θα ανακοινωθεί η διάλυση της Βουλής. Όπως είπε, η ρύθμιση αυτή έρχεται από παλαιότερες εποχές που.

Σημείωσε μάλιστα, πως εκτός από τη διαδικασία των προσλήψεων και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κατά τη διάρκεια των εκλογών, απαγορεύονται ακόμα και όλες οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες. «Ο Νομοθέτης το έφτασε στο άκρο του», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας θεωρεί πως η ρύθμιση αυτή απαξιώνει το κράτος, την κοινωνία και το ίδιο το ΑΣΕΠ. «Δηλαδή το ΑΣΕΠ θα κάνει προσλήψεις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές με πολιτικά κριτήρια», αναρωτήθηκε.

Έτσι, ο ίδιος εκτίμησε πως εάν δεν διεξαχθεί ο διαγωνισμός πριν από τις εκλογές, «θα πάμε πίσω πολλούς μήνες. Εάν γίνουν διπλές εκλογές θα πάμε πίσω τρεις μήνες και πιθανών να «πέσουμε» επάνω στις πανελλαδικές εξετάσεις». Όπως εξήγησε δεν μπορεί να διεξαχθεί ο διαγωνισμός ταυτόχρονα με τις πανελλήνιες γιατί τα σχολεία είναι κατειλημμένα.

Ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως είναι αισιόδοξος πως ο στόχος της διεξαγωγής του διαγωνισμού πριν από τις εκλογές είναι εφικτός. «Ξέρουμε ότι πρέπει να το πετύχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε αντίθετη περίπτωση, «η δημόσια διοίκηση θα υποστεί πλήγμα», σχολίασε.

Ο διαγωνισμός θα κριθεί εκ του αποτελέσματος

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι όλοι η υποψήφιο θα εξεταστούν στα ίδια θέματα, καθώς η ύλη είναι κοινή για όλους. «Ο διαγωνισμός δεν ψάχνει αν κάποιος είναι καλός δικηγόρος ή καλός πολιτικός μηχανικός. Ψάχνει να δει αν κάποιος θα είναι καλός δημόσιος υπάλληλος και ένας καλός δημόσιος υπάλληλος εκτός από την καθαυτού δουλειά που κάνει, κάνει και πολύ διοικητική δουλειά», σχολίασε.

Αναφερόμενος στα εργασιακά σενάρια που υπάρχουν για πρώτη φορά σε γραπτό διαγωνισμό, ο ίδιος σχολίασε πως θα είναι σενάρια που μπορεί να τύχουν σε οποιαδήποτε θέση του δημοσίου και οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να βρουν τη σωστή αλλά τη σωστότερη απάντηση.

Τέλος, ο ίδιος είπε πως έχει άγχος γιατί υπάρχουν πολλές καινοτομίες στον διαγωνισμό, και πως ο διαγωνισμός θα κριθεί «εκ του αποτελέσματος». Όπως σημείωσε, ο αριθμός των επιτυχόντων θα αποδείξει αν οι καινοτομίες αυτές θα «αποδειχθούν σοφές», ενώ πρόσθεσε πως ελπίζει να υπάρξει ικανός αριθμός ατόμων που θα πιάσει τη βάση ώστε να καλυφθούν οι 5.124 κενές θέσεις.