Πώς να αποφύγετε την παγίδα των κατασχέσεων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔13/08/2017 - 15:25 | Author: Newsroom Ipaidia

Χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να βρουν άδειους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Έως τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, είχαν γίνει ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε 951.000 τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στους πάνω από 1,6 εκατ. πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ενδέχεται να προστεθούν άλλοι 671.000 που δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, στα τέλη Ιουλίου.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, η εφορία δεν είναι υποχρεωμένη να κοινοποιήσει την απόφαση της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών, ενώ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μπορούν να γίνουν κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας για οφειλές άνω των 500 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους πέντε τρόπους να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους για να μην υποστούν τα αναγκαστικά μέτρα.

1. Ρύθμιση των οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις.

2. Δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού, όπου μπορούν να προστατεύονται ποσά έως 1.250 ευρώ τον μήνα.

3. Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμου χρέους με την καταβολή ποσών «έναντι», ιδίως αν η οφειλή ξεπερνά κατά πολύ τα 500 ευρώ.

4. Υποβολή αίτησης προς τον προϊστάμενο της ΔΟΥ για μείωση του ποσού που υπόκειται σε κατάσχεση.

5. Όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στην εξυπηρέτηση των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν ακίνητη περιουσία προκειμένου να αποδώσουν μέρος ή ολόκληρο το ποσό για την αποπληρωμή της οφειλής.

newsbeast

Loading...


  • europalso   ideascentral