Πληρωμές αναδρομικών: Ούτε ευρώ σε 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔23/10/2020 - 11:28 | Author: Newsroom Ipaidia
Τελευταία τροποποίηση στις 23/10/2020 - 11:32

- Πληρωμές - Όλα τα νέα

Με αίτηση ακύρωσης κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, λίγο πριν ξεκινήσει η καταβολή των , απάντησαν οι συνταξιούχοι, που έμειναν κυριολεκτικά χωρίς ευρώ επιστροφής από τις διαδοχικές περικοπές Βρούτση την περίοδο 2012 - 2014.

Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο των οργανώσεων είναι ο τρόπος πληρωμής των στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Στο ΣτΕ προσφεύγουν το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), συνδικαλιστικές οργανώσεις από ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ, καθώς και φυσικά πρόσωπα - συνταξιούχοι.

Οι προσφεύγοντες συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση της επίμαχης απόφασης επειδή δεν δίνει τα από τις περικοπές των δώρων και των επικουρικών, αλλά μόνο τα αναδρομικά από τις περικοπές των κύριων συντάξεων.

Το νέο κύμα προσφυγών πυροδοτείται, καθώς:

* 1,4 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι, που έχουν αποδοχές έως 1.000 ευρώ τον μήνα, αποκλείστηκαν από τα αναδρομικά, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιστρέψει τα δώρα (800 ευρώ για καθέναν εκ των 2,5 εκατ. συνταξιούχων του 2012).

* Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πάρουν περίπου το 60% των αναδρομικών του ιδιωτικού τομέα καθώς το υπουργείο Εργασίας επέλεξε να τους καταβάλει μόνο τις περικοπές 5% - 20% πάνω από τα 1.000 ευρώ (Ν. 4093/2012) και όχι τις άλλες περικοπές του Ν. 4051/2012, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα τις βρει... σύννομες!

Ακόμη θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αναδρομικά στους κληρονόμους (περίπου 150.000 θανόντων συνταξιούχων) είναι στον "αέρα", καθώς οι δικαιούχοι (κληρονόμοι) θα κληθούν να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ τον επόμενο μήνα και αμέσως μετά δικαιολογητικά για την απόδοση των αναδρομικών!

Ωστόσο, το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στα αναδρομικά των συνταξιούχων δεν σταματάει εδώ, καθώς θα πρέπει να κατατεθούν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016 από όσους λάβουν τα αναδρομικά, προκειμένου να αποφύγουν φορολογική επιβάρυνση 32% και 42% , ανάλογα με το συνολικό ύψος των εισοδημάτων (συν την Εισφορά Αλληλεγγύης). Και αυτό γιατί τα αναδρομικά δεν θα φορολογηθούν κατά την απόδοση (καταβολή), ωστόσο θα αθροιστούν στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα!

Ξεκίνησε η καταβολή

Χθες, μαζί με τις συντάξεις καταβλήθηκαν τα αναδρομικά στους δικαιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, την επομένη 27 Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών και στις 29 Οκτωβρίου θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου και των τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ , τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

Αυγή

Διαβάστε ακόμη:

Αναδρομικά - Συντάξεις: Σήμερα οι πληρωμές -Υπολογίστε πόσα χρήματα θα λάβετε





  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: