Τα ισχυρά πυρά των ευρωπαϊκών θεσμών δέχτηκε χθες το προεκλογικό πακέτο «Τσίπρα» μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup προειδοποιώντας μάλιστα στην κυβέρνηση για την πιθανότητα παραβίασης των δεσμεύσεων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ενημέρωσε το Eurogroup για τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή και για εκείνα που θα ακολουθήσουν στη βάση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, εισπράττοντας την ανησυχία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ιδιαίτερα ηχηρή ήταν η επισήμανση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος δήλωσε ότι «με αυτά τα μέτρα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση».

Η δήλωση του κ. Ρέγκλινγκ δικαίωσε τις προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα, τις οποίες είχαν αμφισβητήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.

Χθες ο κ. Στουρνάρας με δηλώσεις του στους Financial Times προχώρησε σε νέα προειδοποίηση για τους δημοσιονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης.

«Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ελλάδας, σχολιάζουν οι FT, «έχει προειδοποιήσει ότι το πακέτο προεκλογικών παροχών που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσε να εκτροχιάσει το δημοσιονομικό στόχο που έχουν συμφωνήσει η χώρα με τους πιστωτές της.»

Σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί σε 20 ήμερες από σήμερα θα δώσουν στη δημοσιότητα την έκθεση τους για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδος, όπου θα τιμολογούν μια προς μια τις κυβερνητικές παροχές και θα κάνουν τον λογαριασμό του πακέτου Τσίπρα.

Σε περίπτωση που οι θεσμοί και η ευρωζώνη κρίνουν πως οι παροχές έχουν εκτροχιάσει τη δημοσιονομική πορεία της ελληνικής οικονομίας και πως οι στόχοι για τα πλεονάσματα καθίστανται επισφαλείς, τότε πιθανότατα θα ζητήσουν από την κυβέρνηση «προσαρμογές» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δηλαδή διορθωτικά δημοσιονομικά μέτρα.