Χωρίς φόρο θα ειναι από σήμερα 1η Οκτωβρίου οι και δωρεές περιουσιακών στοιχείων για συγγενείς πρώτου βαθμού, με τη σχετική ρύθμιση να κατατίθεται χθες στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το όριο πλέον για τις για γονικές παροχές ανά γονέα ή δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας αυξάνεται στο ποσό των 800.000 ευρώ. Από αυτό το ύψος και πάνω θα επιβάλλεται συντελεστής 10%.

Συγκεκριμένα, από σήμερα, το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές ανά γονέα ή για δωρεές μεταξύ συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή για δωρεές από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή για δωρεές από παιδιά σε γονείς καθορίζεται στις 800.000 ευρώ. Το όριο αυτό ισχύει για κινητή και ακίνητη περιουσία (μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, σπίτια, καταστήματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.λπ.) καθώς επίσης και για χρηματικά ποσά. Η αξία των γονικών παροχών και των δωρεών των παραπάνω περιπτώσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί πριν την 1η Οκτωβρίου δεν θα συνυπολογίζεται στο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που δικαιούται κάθε δωρεοδόχος.

Ουσιαστικά, από σήμερα:

Το αφορολόγητο όριο για δωρεάν εν ζωή κινητής και ακίνητης περιουσίας είτε από γονέα σε παιδί, είτε μεταξύ συζύγων είτε μεταξύ μερών συμφώνου συμβίωσης, είτε από παππού ή γιαγιά σε εγγόνι είτε από παιδί σε γονέα, αυξάνεται από τα 150.000 ευρώ στα 800.000 ευρώ. Μέχρι και χθες, για κάθε δωρεάν μεταβίβαση εν ζωή περιουσίας προς μία εκ των παραπάνω κατηγοριών συγγενών, το τμήμα αξίας της περιουσίας από τα 150.000,01 έως τα 300.000 ευρώ φορολογείται με 1%, το τμήμα αξίας από τα 300.000,01 έως τα 600.000 ευρώ φορολογείται με 5% και το τμήμα αξίας πάνω από τα 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%. Από σήμερα, το τμήμα αξίας μέχρι τα 800.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητο και τυχόν επιπλέον ποσό αξίας, πάνω από τα 800.000 ευρώ θα φορολογείται με 10%.

Γονική παροχή χρηματικού ποσού ή δωρεά χρηματικού ποσού μεταξύ συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης ή από παππού-γιαγιά προς εγγόνι ή από παιδί σε γονέα συνολικού ύψους μέχρι 800.000 ευρώ, εφόσον πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού συστήματος, είναι πλέον αφορολόγητη, ενώ μέχρι χθες φορολογούταν με 10% από το πρώτο ευρώ. Η απαλλαγή μέχρι τα 800.000 ευρώ δεν θα ισχύει αν τα μετρητά δίδονται χέρι με χέρι. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, θα εξακολουθεί να επιβάλλεται φόρος 10% από το πρώτο ευρώ του μεταβιβαζόμενου ποσού.

Στην πράξη το συγκεκριμένο όριο είναι πολύ μεγαλύτερο διότι είναι ανά γονέα και ανά τέκνο, οπότε σε αυτή την περίπτωση φτάνει στο 1,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που επίσης έχουν παππούδες και γιαγιάδες και το οποίο αν προστεθεί, αυξάνει το συνολικό ποσό στα 3,2 εκατ. ευρώ.

Προσοχή όμως, οι γονείς που θα δωρίσουν χρήματα στα παιδιά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με το «πόθεν έσχες» πράγμα που σημαίνει ότι τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει στις τα προηγούμενα χρόνια ή και τα χρήματα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει δικαιολογούν την προέλευση των χρημάτων δηλαδή να αποδεικνύουν ότι δεν είναι «μαύρα» ή προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες. Από την πλευρά τους τα παιδιά που αποκτούν ακίνητα από τους γονείς, τους συζύγους ή τους παππούδες τους θα πρέπει να δηλώνουν εισοδήματα τα οποία θα καλύπτουν το τεκμήριο διαβίωσης καθώς το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι η εφορία με βάση την αντικειμενική αξία και τα τετραγωνικά της κατοικίας υπολογίζει ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

Συνεπώς οι γονείς και οι συγγενείς πρώτου βαθμού που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» για τη δωρεά χρημάτων και τα παιδιά το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή πρόσθετου φόρου με συντελεστές που φθάνουν ακόμη και 44%.