Πηγές ΥΠΟΙΚ για διαπραγμάτευση: Ήταν μια πετυχημένη αποστολή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔01/03/2018 - 21:00 | Author: Newsroom Ipaidia

Με αρκετές εκκρεμότητες, κυρίως τεχνικού χαρακτήρα, οι οποίες θα απαιτήσουν συνέχιση των συνομιλιών δι' αλληλογραφίας ολοκληρώθηκε σήμερα ο πρώτος κύκλος επαφών κυβέρνησης-δανειστών, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

«Ηταν μια πετυχημένη αποστολή», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η ανταλλαγή επτά-οκτώ reports για την πρόοδο σε συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες απαιτούν περισσότερη τεχνική δουλειά.

Οπως φάνηκε από χθες, ένας από τους «καυτούς» φακέλους αφορά την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπου τα προβλήματα είναι μεγάλα και ο χρόνος παραπάνω από πιεστικός. Η προσαρμογή τους θα πρέπει να γίνει έως τα τέλη Μαρτίου και σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου, σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας αναβολής, «παραμένει η δέσμευση και αυξάνεται η πίεση στους υπουργούς».

Στον κατάλογο των θεμάτων προς αλληλογραφία εντάσσονται ακόμα η οργάνωση του νέου ελεγκτικού μηχανισμού που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών του λεγόμενου «ΣΔΟΕ των Εισαγγελέων», ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη αλλά και διάφορα προαπαιτούμενα από το υπουργείο Εργασίας.

Οσον αφορά τις αποφάσεις του ΔΝΤ και το εάν θα ζητήσει τελικά την ταχύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 ή όχι, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει τον Μάιο, αφού νωρίτερα το Ταμείο έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Κεντρικό ορόσημο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης παραμένει η 21η Ιουνίου με την επιδιωκόμενη «παγκόσμια συμφωνία», ενώ όσον αφορά στην εκκρεμότητα εκταμίευσης της δόσης υπάρχει αισιοδοξία ότι θα σφραγιστεί στο Eurogroup του Μαρτίου. Οι δανειστές δεν έχουν δώσει το «ok» ακόμα στο προαπαιτούμενο των πλειστηριασμών, λέγοντας ότι εξετάζουν τα στοιχεία. Πηγές του υπουργείου οι οποίες γνωρίζουν τα στοιχεία, όμως, εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου, χθες είχαν προγραμματιστεί να εκτελεστούν 261 πλειστηριασμοί. Εξ αυτών 76 κρίθηκαν γόνιμοι, 50 πλειστηριασμοί ανεστάλησαν κατόπιν συνεννόησης των οφειλετών και του επισπεύδοντος και 135 κηρύχθηκαν άγονοι και θα επαναληφθούν εν ευθέτω χρόνω.

Σημειώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί να διενεργηθούν 333 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, σύμφωνα με το Εuro2day.

Loading...


  • europalso   ideascentral