Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η πλειοψηφία των νέων αφορά στους νέους 18-34 ετών, που σήμερα είναι το 60% των νέων μολύνσεων.

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα μίλησε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας πως το νέο στέλεχος είναι κατά 100% πιο μεταδοτικό από το πρώτο που εντοπίστηκε στην Κίνα, στην αρχή της πανδημίας και κατά 40% με 60% από τη βρετανική μετάλλαξη.

Σταθεροποίηση της πανδημίας στη χώρα μας δείχνουν τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, κατά πέντε χρόνια την τελευταία εβδομάδα, στην ηλικία δηλαδή των 27 ετών.

Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, υπάρχει σταθεροποίηση του δείκτη θετικότητας στο 1,1% ενώ το Rt ανέρχεται στο 0,84%. Μείωση παρατηρείται και στους διασωληνωμένους ασθενείς και τους νεκρούς από επιπλοκές λόγω κορονοϊού.

Κατά την κυρία Παπαευαγγέλου, ο Ιούνιος υπήρξε ένας μήνας εξαιρετικός για την Ελλάδα, με την αύξηση που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα, να οφείλεται αφενός μεν στη χαλάρωση των περιορισμών και αφετέρου στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει εντοπιστεί σε 98 χώρες και όπως αναμενόταν ήρθε και στη χώρα μας.

«Το κύριο θέμα είναι η μετάλλαξη Δέλτα και πώς θα μπορέσουμε να καθυστερήσουμε τη διασπορά της», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, αναφέροντας πως περιστατικά έχουν καταγραφεί σε Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ακόμη, όπως είπε η καθηγήτρια, το νέο στέλεχος του κορονοϊού θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι κατά την ίδια κατά 100% πιο μεταδοτική από το πρώτο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Ουχάν, στην Κίνα και κατά 40% με 60% κατά της βρετανική του ιού.

«Η επικράτηση της μετάλλαξης θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων», πρόθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας πως τα νέα κρούσματα θα είναι οι ανεμβολίαστοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.