«Το χειμώνα χρειάστηκαν 4 με 5 εβδομάδες για να δούμε αντίστοιχη αύξηση » είπε η καθηγήτρια και σημείωσε ότι για την ώρα παρατηρείται μικρή μόνο αύξηση των νοσηλευομένων στην επικράτεια, ενώ μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας μίλησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Πέμπτης (15/7).

Η κυρία στην τοποθέτησή της, τόνισε ότι παρατηρείται «αύξηση ορφανών κρουσμάτων» πράγμα που καθιστά σαφή τη μεγάλη διασπορά του ιού.

Παράλληλα, σημείωσε πως η ιχνηλάτηση δείχνει πως οι νέοι επιστρέφοντας από τις διακοπές «μεταφέρουν» τον ιό στο οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό τους περιβάλλον.

Την τελευταία εβδομάδα, τα κρούσματα κορονοϊού πενταπλασιάστηκαν ενώ η διάμεση ηλικία των νέων μολύνσεων παρέμεινε σταθερή στα 26 έτη. «Το 80% νέων κρουσμάτων το τελευταίο δεκαπενθήμερο αφορά άτομα ηλικίας κάτω των 39 ετών», υπογράμμισε.

«Το χειμώνα χρειάστηκαν 4 με 5 εβδομάδες για να δούμε αντίστοιχη αύξηση κρουσμάτων» είπε η καθηγήτρια και σημείωσε ότι για την ώρα παρατηρείται μικρή μόνο αύξηση των νοσηλευομένων στην επικράτεια, ενώ μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών.

«Εφόσον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας ξανά, θα βρει τον δρόμο του σε άτομα ανεμβολίαστα που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, που προειδοποίησε για σαφή αύξηση κρουσμάτων σε ενήλικες 55 με 64 ετών όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην αύξηση του δείκτη θετικότητας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Όπως ισχυρίστηκε, πριν τρεις βδομάδες ο δείκτης θετικότητας βρισκόταν στο 1,3% ενώ τώρα έχει φτάσει στο 3,5% με την θετικότητα να είναι ακόμα υψηλότερη σε συγκεκριμένες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.