Σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν τα δήλωσε πως είναι γνωστά και πως «εστιάζουμε την προσπάθεια στην καλύτερη δυνατή εφαρμογή τους και για την κίνηση στη δημόσια σφαίρα και για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης».

«Οι ΜΕΘ είναι διαθέσιμες αποκλειστικά και μόνο με ιατρικά κριτήρια. Είναι αδιανόητος κάθε διαχωρισμός ασθενών που έχουν ανάγκη να εισαχθούν σε . Τα κριτήρια είναι αποκλειστικά και μόνο ιατρικά και οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι αβάσιμος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε πως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα κάνει αναφορά στον Άρειο Πάγο για να δοθούν εξηγήσεις για τη διασπορά αυτής της ψευδούς είδησης. «Είναι κάτι ξένο με την πραγματικότητα, προσβάλει τους υγειονομικούς, τους επιστήμονες, τους γιατρούς που παίρνουν τις αποφάσεις αποκλειστικά με ιατρικά κριτήρια. Δηλητηριάζει ένα ήδη τεταμένο και φορτισμένο κλίμα στη μάχη που δίνεται καθημερινά στο σύστημα υγείας για να κρατηθούν άνθρωποι στη ζωή», υπογράμμισε.

Μετά από σχετική ερώτηση προσέθεσε πως ο κ. Γιαννακός θα κληθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη να δώσει εξηγήσεις και επανέλαβε ότι η είσοδος στις ΜΕΘ γίνεται αποκλειστικά και μόνο για ιατρικούς λόγους και την απόφαση την παίρνουν οι γιατροί. Είπε επίσης για τους διασωληνωμένους που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, πως με την πρώτη διαθέσιμη και εφόσον είναι εφικτή η μεταφορά τους αυτή γίνεται αμέσως. «Όταν ο άλλος παλεύει για τη ζωή του κανείς δεν εξετάζει ποιος είναι ή τι είναι», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν τα Χριστούγεννα δήλωσε πως είναι γνωστά και πως «εστιάζουμε την προσπάθεια στην καλύτερη δυνατή εφαρμογή τους και για την κίνηση στη δημόσια σφαίρα και για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης».

«Συνεχίζουμε τα ισχύοντα μέτρα», ανέφερε για τις μετακινήσεις εκτός νομού ενώ δήλωσε πως όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και είναι άνω των 60 ετών, δεν θα έχει τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Διευκρίνισε επίσης ότι τόσο το συγκεκριμένο μέτρο όσο και οι αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης αφορούν οριζόντια όλους όσοι είναι στην ελληνική επικράτεια, άρα και τους επισκέπτες.

Σχετικά με την απόφαση του ecofin για μείωση του ΦΠΑ στα νησιά και την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται για κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση προώθησε από το 2018, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως όντως η συζήτηση ξεκίνησε τότε αλλά από λανθασμένη αφετηρία. «Τα τελευταία δύο χρόνια καταφέραμε να έχουμε και εμείς το δικαίωμα και την πιθανότητα να αξιοποιήσουμε το προνόμιο του ειδικού ΦΠΑ σε συγκεκριμένες περιοχές, κάτι που θα ισχύσει από το 2025. Διορθώσαμε τις αρχικά εσφαλμένες θέσεις», ανέφερε.

Επίσης με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδεχόμενο νέας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και λήψης νέων μέτρων στήριξης.

«Υπάρχει το πλαίσιο, βάσει του οποίου γίνονται οι συνεννοήσεις ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Gazprom» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Μέσα στο επόμενο διάστημα όλοι οι οικιακοί καταναλωτές θα δουν έκπτωση 15%. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε όλα τα επίπεδα και οι πολιτικές κατευθύνσεις είναι να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ώστε το φαινόμενο της αύξησης που είναι δυναμικό να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην τσέπη των καταναλωτών».

Τέλος, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νέας παράτασης για την απογραφή και δήλωσε πως θα απαντήσει το αρμόδιο υπουργείο. «Η προθεσμία λήγει αύριο. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο θα γίνουν οι αντίστοιχες ανακοινώσεις», ανέφερε.

Με αναφορά στις επισκέψεις του πρωθυπουργού στο Ισραήλ και τη Ρωσία είχε ξεκινήσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όσον αφορά στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, τόνισε ότι στο κοινό ανακοινωθέν της Τριμερούς γίνεται αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη ότι υπογραμμίστηκε η σημασία που δίνουν τα κράτη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων αλλά και της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

«Χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Σότσι με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν. Η Ελλάδα προσδοκά περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και η ενέργεια. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας», είπε ο κ. Οικονόμου.

Αναφέρθηκε σε όσα είπε ο πρωθυπουργός για το ότι η χώρα μας συμμετέχει μεν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της αυτή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει και δεν επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία.

Επισήμανε επίσης την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία, για την οποία ο πρωθυπουργός είπε ότι όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία αλλά και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Είπε ακόμη πως «επανέλαβε την σταθερή θέση της χώρας μας για το Κυπριακό για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με μία ιθαγένεια».

Συνολικά, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα σχέδιο ενεργητικής πολύπλευρης διπλωματίας για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής θέσης τής χώρας μας.