Οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα επιβαρύνουν εταιρείες και καταναλωτές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔26/11/2019 - 19:00 | Author: Newsroom Ipaidia

Οι αμερικανικές εταιρείες και οι Αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν το κόστος των δασμών στα κινεζικά προϊόντα, που υπολογίζεται στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με έρευνα της FED Νέας Υόρκης.

Όταν η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε δασμούς στα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα πέρσι, οι αξιωματούχοι επέμεναν ότι η Κίνα θα επωμιζόταν το κόστος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι κινεζικές εταιρείες θα μείωναν τις τιμές τους για να απορροφήσουν αυτόν τον «φόρο» που θα επιβάρυνε τα αγαθά έως και κατά 25% όταν θα έφταναν στο ράφι των αμερικανικών καταστημάτων.

H πραγματικότητα έμελλε να είναι διαφορετική, καθώς οι τιμές των κινεζικών εταιρειών έμειναν σχεδόν αμετάβλητες, με τους καταναλωτές και τις εταιρείς των ΗΠΑ να πληρώνουν τα σπασμένα της οικονομικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου.

Ως απόρροια του σινο-αμερικανού εμπορικού πολέμου, η υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων προσθέτει ποσοστό ύψους έως και 25% επί της τιμής, όταν τα κινεζικά προϊόντα εισάγονται στις ΗΠΑ. Αν οι κινεζικές εταιρείες απορροφούσαν αυτό το κόστος, θα έπρεπε να μειώσουν τις τιμές τους κατά περίπου 20%, έτσι ώστε τα αμερικανικά καταστήματα λιανικής ή χονδρεμπορίου να διατηρήσουν τις δικές τους τιμές και τα έσοδα σταθερά.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία εισαγωγών, από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 οι τιμές των εισαγόμενων κινέζικων προϊόντων έπεσαν μόνο κατά 2%, σύμφωνα με την έρευνα της Fed Νέας Υόρκης. Το ποσοστό αυτό συνάδει με τις μειώσεις τιμών που έχουν γίνει και σε πολλές άλλες χώρες επειδή το παγκόσμιο εμπόριο επιβραδύνεται.

«Η συνεχιζόμενη σταθερότητα των τιμών των εισαγόμενων αγαθών από την Κίνα σημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες και οι καταναλωτές πληρώνουν τους δασμούς», γράφουν οι ερευνητές της Τράπεζας.

Πάντως, στην έκθεση δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εκτίμηση για το πώς μοιράστηκε το κόστος, πόση είναι η μείωση των εσόδων για τις εταιρείες και πόσο υψηλότερες οι τιμές στο ράφι για τους καταναλωτές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Κίνα έχει αισθανθεί τις επιπτώσεις των υψηλών δασμών. Οι εισαγωγές μηχανημάτων και ηλεκτρικού εξοπλισμού από την Κίνα στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά περίπου 2% από το 2017 ενώ εκείνες των ηλεκτρονικών κατά 6%. Αυτό το μερίδιο της αγοράς «πήγε κυρίως στην Ευρώπη και την Ιαπωνία για τα μηχανήματα και στη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ για τα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Στην έρευνα δεν εξετάστηκε πόσο μερίδιο της αγοράς κατέκτησαν οι Αμερικανοί προμηθευτές, ούτε αν οι άλλες χώρες χρεώνουν υψηλότερες τιμές από την Κίνα.

Το γεγονός εξάλλου ότι οι τιμές σε δολάρια των κινεζικών προϊόντων δεν έχουν μειωθεί σημαίνει ότι η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος κατά περίπου 10% αφότου επιβλήθηκαν οι πρώτοι δασμοί δεν χρησιμοποιήθηκε από τους εξαγωγείς για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως υποστήριζαν ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.  • Το ipaidia.gr στο google news

    Τελευταίες Ειδήσεις

    Ειδήσεις και εκτιμήσεις για τις βάσεις 2020    • ideascentral

      europalso